Ventoksen Vilona

ei meriittejä

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tavoitteena YLA, KRJL, ERJL, KERJL, VVJL ja SLA

NimiVentoksen Vilona "Vilona" VH-tunnusTulossa
Syntymäaika ja ikä10.03.2017, M Layouts / raitatossu.net/mayflower Kasvattajayaren (VRL-04468) / Ventos
IkääntyminenKatso (4v. 08.07.2017) Omistajayaren (VRL-04468) / Ventos
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma PainotusYleispainotteinen
Väri ja säkäRuunikko, 152cm KoulutustasoKo He A, re 90cm, me 80cm

"Minulla oli vähän ristiriitaiset odotukset Vilonaa kohtaan, sillä olin nähnyt mitä sen emä oli, mutta toisaalta sillä oli aika hieno isä (joka tosin oli vielä niin nuori, etten oikeasti voinut sanoa sen osalta vielä suuntaan, enkä toiseen). Joka tapauksessa minun oli aivan pakko laittaa tämä varsa alulle, sillä sen emällä Pollilla alkoi olemaan jo ikää, enkä sen hiukan huonosta menestyksestä huolimatta halunnut jäädä siltä osin varsatta. Vilona oli emänsä neljäs jälkeläinen, eikä synnytys tuottanut minkäänlaisia ongelmia, mikä oli minulle vain erittäin iloinen asia, näitä pieniä otuksia kun tuntui putkahtavan maailmaan useampi peräjälkeen... Vilona oli hiukan säikky pikkuvarsa, joten odotukseni eivät siltä osin olleet kovinkaan korkealla. Vaikka eihän sitä koskaan tiennyt, minkälainen varmajalkainen monitaituri siitä vielä puhkeaisikaan, kunhan vain hiukan koulisi."

Pieni punakarvainen Vilona, aina niin myönteinen ilopilleri - tai sitten ei. Sanotaanko nyt vaikka niin, että tamma osaa kyllä olla oikein ihastuttava ja kuuliainen, mutta siinä vaiheessa kun kiima-aika koittaa, ei siitä suloisuudesta löydy enää hippustakaan. Vilona on kumminkin ihan näppärä peli, sellainen monitoiminuori, jonka kanssa voi tehdä melkein mitä vain, jos vain jaksaa kuunnella myös ne mahdolliset oikutkin. Luojan kiitos, emän luonne ei ole päässyt tässä suomenhevosessa kovinkaan pahoin valloilleen, vaikka kyllä Vilonakin osaa stressaantua hektisissä tilanteissa. Tämä tamma vain tuppaa näyttämään sen enemmänkin kuumumisena kuin stressivatsan oikkuiluna...

Malttia kyllä löytyy yleensä harjaustoimenpiteiden ajan, mutta herkkänahkaisuuttakin sen rinnalla. Vilonan kanssa ei kannata valita sitä kovinta harjaa tai käyttää voimaa ja jos sen erheen tekee, ruunikko kyllä muistuttaa sen epämukavuudesta mitä eriskummallisimmilla neitikiljahteluilla ja jalan polkemisilla. Puremaan suomenhevonen ei ole kuitenkaan koskaan äitynyt, eikä se siihen suuntaan ole vaikuttanut olevankaan taipuvainen. Jos kaikki sujuu rauhallisissa merkeissä, ei mitään yllätyksiä pitäisi syntyä. Vilona seisoo yleensä kiltisti aloillaan ja ottaa suhteellisen helposti satulavyön kiristämisen ja kuolaimetkin vastaan.

Vilona voi alkuun tuntua vähän vastahankaiselta, mutta kun sen saa kunnolla lämmiteltyä, alkaa yhteistyökykyisyys ja into löytymään. Tamma ei kaihda työntekoa, eikä ala venkoilemaan turhia, mikä saa ainakin omistajan hyvin iloiseksi! Ehkä ruunikko ei ole ihan mikään superaskellajeja omaava yksilö, mutta kyllä siltä ihan tahdikasta ravia ja laukkaa löytyy. Ja meno ei tunnu missään nimessä tankilla ratsastamiselta, päinvastoin taipuisuutta ja notkeutta löytyy, mikä on ehdotonta plussaa myös valjakkoajossa. Mutta sitten on toki se kääntöpuolikin... Kun ne naiselliset oikut iskevät, ne iskevät sitten ihan kunnolla. Ei saa painaa yhtään liian kovaa pohkeilla, ei saa maiskuttaa liikaa, eikä ainakaan saa kannustaa nopeampaan tempoon, mitä hevonen itse tarjoaa.

Vajaan metrin korkuiset rataesteet ovat Vilonan kanssa mukavia hypätä, vaikka aina tammalla ei tunnukaan ihan tarkkaan olevan tiedossa, miten päin niiden yli pitäisi mennä. Kuumumista ilmenee, mutta hyvin kohtuullisissa määrissä ja yleensä esteen yli mennään, eikä jäädä miettimään sen eteen, mennäkkö vai eikö mennä. Esteiden välillä ratsastajan on tärkeää säädellä hevosen askelia ja ohjata melko tarkasti tamma oikeaan ponnistuskohtaan, Vilona ei nimittäin näitä asioita ihan itsestään hoida. Ja ihan hyvä niin, yhteistyöllä lopputulos onkin sitten jo ihan miellyttävää katsottavaa. Mitä taas tulee maastoesteisiin, niiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkka. Vilona on onneksi myös herkkä suustaan, joten jos vauhti äityy liian kovaksi, saa sen myös suhteellisen helposti pudotettua. Tämä on aika tärkeä seikka maastossa hypätessä, kukaan ei varmaan tahdo niitä ruumiita...

Maastossa Vilonalta löytyy yleensä aika iso vaihde, mutta jälleen kerran herkkä suu pitää pahimmat rynnistämiset poissa kuvioista. Toki kaveriporukassa tekisi niin mieli ottaa hiukan mittaa siitä, kuka se porukan nopein on, mutta napakka ratsastaja osaa kuitenkin muistuttaa, mikä on sopivaa ja mikä ei. Yksin maastoillessa meno on selkeästi rauhallisempaa, eikä Vilona ole säikkykään, joten kaikessa yksinäisyydessä metsään suuntaaminen ei ole mikään läpimätä idea.

Taluttaminen, traileriin meno ja kuljetus ovat kaikki aika yksinkertaisia asioita, eikä Vilona niitä ala turhaan monimutkaistamaankaan. Kisapaikalla ylimääräistä steppailua saattaa olla havaittavissa, mutta lämmittelyiden jälkeen alkaa löytymään jo se rauhallisempi hevonen. Vilona ei viihdy selkeästi ihmis- ja hevospaljouden keskellä, mutta rentoutuu yleensä juurikin siinä vaiheessa, kun saa jotain muuta ajateltavaa. Kotopuolessa muiden hevosten kanssa tamma tulee kyllä oikein hyvin juttuun, eikä onneksi ole myöskään liian riippuvainen kenestäkään.

i. Vinhama
sh, rn, 156cm
ii. Se Viheliäisin evm
sh, prn, 160cm
iii. Vihellellen Voittoon evm
sh, rt, 153cm
iie. Sissiina evm
sh, rn, 159cm
ie. Haimenlaulu evm
sh, m, 150cm
iei. Hämmennysvoro evm
sh, rn, 155cm
iee. Joikuuja evm
sh, rn, 151cm
e. Aikaalan Ilopilleri YLA1
sh, m, 149cm
ei. Aikaalan Hupsista Keikkaa evm
sph, m, 146cm
eii. Hupsisen Moka evm
sh
eie. Keikkakulta evm
sh
ee. Aikaalan Iloitseva Aurinko evm
sh, rn, 152cm
eei. Auringon Iltatähti evm
sh
eee. Aikaalan Ilmapallo evm
sh

Tulossa

0 jälkeläistä, joista 0 tammaa ja 0 oria
00.00.0000 skp. Nimi (i. Isä) 00.00.0000 skp. Nimi (i. Isä)
Kouluratsastus (0 voittoa)
00. | KRJ - 00.00.0000 - Paikka - Luokka - 00/00

Esteratsastus (0 voittoa)
00. | ERJ - 00.00.0000 - Paikka - Luokka - 00/00

Näyttelyt
00. | NJ - 00.00.0000 - Paikka - Luokka - 00/00
Kenttäratsastus (0 voittoa)
00. | KERJ - 00.00.0000 - Paikka - Luokka - 00/00

Valjakkoajo (0 voittoa)
00. | VVJ - 00.00.0000 - Paikka - Luokka - 00/00

Valmennukset

00.00.0000, valmentaja - laji, taso
Valmennus

Päiväkirjamerkinnät

00.00.0000, kirjoittaja
Merkintä

Ulkoasupohja © yaren, koodaus © VRL-05196, kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan | Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse