K.S. Tuulen Vire - virtuaalihevonen
Nimi K.S. Tuulen Vire "Vire" Saavutukset KUMA x2, JS x2
VH-tunnus VH02-018-1755 Kasvattaja Katri Suomäki, evm
Syntynyt ja ikä 04.01.2005
Omistaja yaren. / Ventos
Rotu ja sukupuoli Suomenhevostamma Kotitalli Ventos
Väri ja merkit Liinaharjainen rautias Painotus Yleispainotteinen
Säkä 157cm Koulutustaso ko: He B re: 80cm

Kauneinkin kukka kuihtuu aikanaan,
se tiputtaa sirot terälehtensä maahan.
Sitä katsellessa ajattelee,
kuinka lopullista elämä on.
Se sai kuitenkin loistaa, näyttää taitonsa,
eikä kukaan voi väittää muuta.


Vire oli yksi ensimmäisistä ja rakkaimmistani hevosista, josta luopuminen ei ollut helppoa. Tamma nukahti levollisesti ikiuneen lokakuun toisen ja kolmannen päivän välisenä yönä omaan karsinaansa 28-vuotiaana (04.01.2005 - 03.10.2009)

LUONNE

Tuttujen kesken nimetty Vire on yksi tallin kilteimmistä otuksista, joka ei paljon tilanteissa stressaa. Pomminvarman ja helposti käsiteltävän tamman uskaltaa antaa kokemattomammankin huolehdittavaksi ilman, että tiedossa on ruumiita. Luottamusta lisää molemmin puolin se, että Vire on kuulunut tallin vakiokalustoon tallin ensimmäisiltä vuosilta lähtien. Vaikka ikää alkaa olemaankin jo runsaanlaisesti, eikä Vire vaikuta ollenkaan raihnaiselta tai vaivojen kangistamalta. Tämän kultakimpaleen luopumista en voisi edes harkita, joten tamma saa viettää Ventoksen asukkina elämänsä loppuun saakka. Vire tuntuu selvästi nauttivan saadessaan viettää keveämpää elämää, eikä se vaikuta haikailevan kisavuosiensa perään.

Karsinassa Vireen laitto onnistuu siinä missä muuallakin, useimmiten se kun tyytyy vain napostelemaan heiniään. Aina toki kannattaa muistaa, ettei koskaan pidä alkaa liian luottavaiseksi, joten löysäkin solmu pitää jo huolen, ettei Vire poistu karsinastaan omin nokkineen. Käytävällä Vire ummistelee silmiään ja korvat lerpattavat sinne tänne. Siitä näkee, että se nauttii selvästi harjan hierovasta liikkeestä ja vaikuttaa laukanneen pilvilinnoihin. Vire ei paljoa jaksa välittää, vaikka käytävällä joku kolistelisikin kottikärryineen tai toinen hevonen säpsyilisi olemattomattomista, pienistä ja vihreistä miehistä. Jos Vireä ennen karsinoissa on jo muita hevosia ja ruoka-aika alkaa kolkutella, saattaa tamma silloin olla hitusen rauhaton. Se saattaa ottaa hieman edestakaisia liikkeitä, mutta lopettaa senkin tiukasta komennuksesta. Jalkojen nosto ei tuota Vireelle luonnollisestikaan mitään ongelmia, mutta joutuessaan pitämään jalkaa pitkään ilmassa, alkaa tasapaino jo horjua. Ei potkiudu tai nostele jalkojaan myöskään suojia laittaessa ja satulankin saa nostaa selkään kaikessa rauhassa. Satulavyötä kiristäessä ei pullistele, mutta on siinä silti työtä jo luonnostaan pyöreän mahan kanssa. Päitsiä ei ole pakko laskea kaulalle, sillä Vire ei lähde mihinkään, vaikka ne kokonaan pois ottaisikin. Kuolainten suhteen saattaa joskus olla hidas, eikä avaa suutaan, ennen kuin tuntee sormet hammaslovessaan.

Vire on hyvin helppo ratsastettava ja toimii joskus liiankin automaattisesti. Tästä johtuen tamma on oiva opetushevonen ja osaa opettaa perusjuttujen salat. Kovin korkealle tältä suomenhevoselta ei kapasiteettia löydy, joten kisavuosina tuli kaluttua vähän helpompia luokkia. Vire on hyvin varmajalkainen ja herkkäsuinen, eikä hötkyile turhia. Hevonen kuuntelee tarkkaavaisesti ratsastajansa apuja ja liikkeitä korvat kääntyillen ja koittaa parhaansa mukaan miellyttää matkustajaansa. Vaikka Vireellä ei enää ratsastetakaan kilpaa, voi sillä muuten mennä täysin normaalisti. Ikä ei vielä paljon menoa paina, Vire tulee vanhetessaan vain fiksummaksi, mikäli se voi olla edes mahdollista. Vireen koulutaidot ovat hyvin perusliikkeitä, joten Helppo B -tasolle se sitten jääkin. Uusien liikkeiden suhteen tamma on hyvin kankea, eikä halua millään tajuta, että sen pitäisi oppia jotain uutta. Oman tasonsa asiat Vire osaa uusien vastapainoksi täydellisesti ja näyttää sen mielellään muillekin. Käynti on hyvin rempseää ja rauhallista, eikä ravissa joudu pomppimaan kuin perunasäkki. Laukka on leppoisaa ja perussuomenhevosmaista, eikä kokemattomampikaan ratsastaja ole sanonut, että olisi kokenut tippuvansa. Esteillä Vire hyppää siivosti, muttei kovin korkealle. Alle metrin ovat radat jääneet ja yksittäisenäkin tamma hyppää vain metriä. Se suotakoon vanhemmanikäiselle ratsullemme, eihän siltä enää vaadita samanlaista panostusta kuin kisavuosinaan. Maastossa Vire on yleensä reipas, mutta huolehtii kuitenkin ratsastajansa mukana pysymisestä. Saattaa joskus ikään kuin huomaamattaan lähteä koventamaan vauhtiaan, mikäli mukana on muita hevosia, mutta tekee tämän hyvin pehmeästi ja hiljentää kyllä, kunhan ratsastaja pyytää.

Kun Vire oli vielä kisakenttien kuningattarena, nähtiin mallikelpoista käyttäytymistä traileriin lastauksesta lähtien. Tamma jolkotteli suuremmitta kiireittä koppiin, eikä tähän tarvittu manauksia tai apuvälineitä. Kisapaikalla Vire katseli ympärilleen kiinnostuneen oloisena, mutta ei viitsinyt sen kummemmin alkaa tekemään mistään mitään numeroa. Alkulämmittelyissä tamma kuunteli tapansa mukaan hyvin ratsastajansa apuja ja piti itsekin huolta muiden hevosten välimatkoista. Jos toinen vähänkin näytti takastaan, Vire hiljensi saman tien ja koitti parhaansa mukaan väistellä mahdollista iskua. Itse suorituksen aikana keskitti kaiken osaamisensa suoritukseen, olipa kyseessä este- tai koulukisat. Huomattavasti paremmin neitonen on pärjännyt esteillä, vaikkei kapasiteettia löydykkään mahdottomuuksiin.

Mitä muihin hevosiin tulee, Vire on erittäin suvaitsevainen tosia kohtaan. Olipa kyseessä kirjava poni tai tumma jätti, pyrkii Vire tekemään tuttavuutta niiden kanssa. Toki tästä syntyy joskus harmillisia kahnauksia, sillä kaikki hevoset eivät ole niin suvaitsevaisia Virettä kohtaan kuin mitä tamma niitä kohtaan on. Tamma rakastaa seurata varsojen temmellystä, mutta pysyy kuitenkin riittävän kaukana niistä, jos emä on varsansa suhteen varsin tarkka. Omien vauvojensa suhteen Vire käyttäytyy tyypillisen äidillisesti, eikä anna kenenkään, joka on vähänkin epäilyttävä, tulle jälkikasvunsa lähelle. Ihmistenkin tulee siis osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen, ennen kuin mieliin tämän tamman varsojen luo. Vire viihtyy hyvin laumassa, mutta joskus tamma saattaa jättäytyä yksikseen puun varjoon loikoilemaan.

SUKUTAULU JA -SELVITYS

i. K.S. Korteen Huoma
sh, rautias, 160cm
†, evm
ii. Tuima-Huoma
sh, ruunikko, 155cm
†, evm
iii. Hurmakas
sh, punarautias, 158cm
†, evm
iie. Tuimarin Lehdokas
sh, vaaleanpunarautias, 154cm
†, evm
ie. Luonnokas
sh, punarautias, 157cm
†, evm
iei. Luhtaaja
sh, tummanpunarautias, 161cm
†, evm
iee. Lumoojatar
sh, rautias, 157cm
†, evm
e. Myrsky Tuuli
sh, rautias, 163cm
ei. E.K. Huima
sh, punarautias, 162cm
evm, †
eii. Nysteri
evm, †
eie. Arran Kaunistus
evm, †
ee. Tytön Tiinu
sh, vaaleanrautias, 157cm
evm, †
eei. Valokko
evm, †
eee. Ama
evm, †

K.S. Korteen Huoma oli salskea ja upea herra, jota kelpasi katsella. Ori kävi paljon näyttelyissä saavuttaen lukuisia palkintoja, muttei ennättänyt kerätä yhtään arvonimeä tai meriittiä, kun kuoli äkillisesti suolenkiertymään. Tämä oli todella sääli, olisihan saavutukset vaikuttaneet kovasti Vireenkin sukuun ja tuleviin jälkeläisiin. Tätä rautiasta oria nähtiin myös paljon kisakentillä ja ylsi varsinkin koulussa mainittaviin saavutuksiin. Valitettavasti kuoleman takia myös näiden saavutusten osalta arvonimet jäi saamatta.

Vireen isänpuoleinen isoisä Tuima-Huoma oli pienikokoinen, mutta sitäkin massavampi ja vankempi. Tämä ruunikko käänsi paljon katseita missä ikinä kulkikaan ja lähitienoo kyllä tiesi aina, mistä hevosesta oli kyse. Vaikka ulkonäöltään Tuima olikin näkemisenarvoinen, ei kisakentiltä tullut juuri minkäänlaisia saavutuksia. Tästä johtuen orilla oli vain yksi jälkeläinen K.S. Korteen Huoman lisäksi, joka sekin toimitti enemmän puskaratsun virkaa.

Hurmakas, tuo oman aikansa hulppea punarautias, eli valitettavan lyhyen elämän. Oria kohdeltiin nuoruusikänään huonosti ja kun asiasta vihdoin saatiin vihiä, oli hevonen todella agressiivinen ihmisiä kohtaan. Se ei päästänyt luokseen ketään, eikä sen köyhä maatalonisäntä, jonka orin erehtyi ostamaan, saanut mistään pätevää hevosammattilaista apuun. Mies ei voinut myöntää epäonnistumistaan ja tämän tähden ori päättiin lopettaa, jottei se aiheuttaisi enää itselleen, eikä kenellekkään muillekkaan harmia. Tuima-Huoma oli Hurmakkaan ainoa varsa ja sekin syntyi vahinkovarsana, kun ori pääsi karkuteille.

Tuimarin Lehdokas oli Hurmakkaan uudemman isännän toinen hevonen, joka oli toimittanut lähinnä perheratsun virkaa. Tamma vaikutti yksinäiseltä ja maatalon herra päätti ostaa itselleen toisen hevosen Lehdon seuraksi. Tyhmyyksissään erittäin halvan ja agressiivisen Hurmakas-orin, jolle kuvitteli pärjäävänsä vallan mainiosti. Hän oli olettanut, että saisi orista samalla sulhon tammalleen. Ja niin Lehto saikin, mutta siinä vaiheessa, kun Hurmakas oli jo todettu mielipuoleksi. Tuimarin Lehdokas synnytti elämänsä aikana ainoastaan Tuima-Huoman, mutta sai elää onnellisen elämän.

Luonnokas toimi ratsastuskoulun ratsuna, mikä kieli hyvästä luonteesta. Eläkkeelle päästessään tammalla teetätettiin kolme varsaa, jotka omasivat kaikki mainion luonteen ja erikoisen ulkonäön. Luonnokas ei ole vähäisen jälkeläismääränsä takia kovinkaan tunnettu, mutta kai sitä voisi sanoa, ettei hevonen ole ainakaan maineella pilattu. Punarautias, 157cm korkea tamma eli huikeasti 29-vuotiaaksi.

Luhtaaja menestyi kisakentillä mukavasti ja keräsi mainetta sekä kunniaa hevospiirien keskuudessa. Ori hyppäsi ratana 110cm harja hulmuten ja tuntui olevan kisakentillä kuin kotonaan. Tummanpunarautiaan orin elämä oli rattoisaa, saihan ori kilpauransa jälkeen vierailla monen tammaneidon luona ja jälkeläisiä kertyikin loppuen lopuksi yksitoista kappaletta. Joukosta löytyy niin menestyjiä kuin lahopäitäkin ja vielä näiden välimuotojakin, mihin Luonnokkaan voisi luokitella.

Nimikin sen jo kertoo, ettei Lumoojatar mikään ruma otus ollut. Se totisesti osasi lumota ulkonäöllään; perus punarautiaan harja ylsi ryntäille saakka ja silmät olivat tuskin huomattavissa. Jaloissa oli neljä täyssukkaa ja kaiken kruunasi päässä komeileva läsi, joka levisi epätasaisena eri suuntiin. Tästä voi jo uskoa, että näyttelykehissä tammaa totisesti nähtiin, eikä sen ulkonäköön yksinkertaisesti pystynyt kyllästymään.

Jo edes mennyt, rautias suomehevostamma Myrsky Tuuli oli välillä hyvin itsepäinen hevonen, mutta silti niin rakastettava ja omaperäinen. Tuuli oli koulutustasoltaan Vaativa B ja 90cm, joten olisi ollut ihan mukavaa nähdä näinkin hyvin pärjänneen tamman kisatuloksia. Tammaa ei valitettavasti näkynyt juuri ollenkaan kisakentillä ja jälkeläisiäkin tamma synnytti vain yhden Vireen lisäksi. Vireen veli Myrskyn Merkki on kisannut vain hiukan, joten Vire on niin ikään vaalinut emänsä muistoa menestyksillään.

Valitettavasti E.K. Huimasta ei ole muuta tietoa kuin se, että ori oli punarautias ja 162cm korkea. Toivotaan, että hevosesta saadaan kuulla lisää.

E.K. Huiman isä Nysteri on vielä enemmän pimennon peitossa kuin oma varsansa, joten valitettavasti tästäkään hevosesta minulla ei ole oikeastaan mitään kerrottavanani.

Arran Kaunistus jatkaa samaa tuntematonta linjaansa, mikä on todella sääli. Vireen isänpuoleisesta suvusta tiedetään huomattavasti enemmän, eikä ole mukavaa, kun toinen sukuhaara on lähes kokonaan pimennossa.

Tytön Tiinu oli vaaleanpunarautias kaunokainen ja säkää löytyi 157cm. Enempää tästäkään hevosesta ei ole tietoa saatu revityksi.

Valokko oli mitä todennäköisimmin upea ori, mutta mitään varmaa tietoa ei tästäkään asiasta ole.

Amalla oli lyhyt ja ytimekäs nimi, liekkö luonteeltaankin samanlainen. Valitettavasti varmuutta tähän ei ainakaan toistaiseksi vielä ole.

JÄLKIKASVU

20.01.2007 o. BT Suur-Tuiverrus (Suur-Santeri)
20.03.2007 t. BT Belinda (i. Ässän Kahlekuningas)
21.04.2007 o. BT Vastatuuli (i. AGH Tuulenpuuska)
10.06.2008 o. Ventoksen Kilivoro (i. Hölyn Pöly)
01.10.2009 o. Ventoksen Nättipoika (i. Serenin Pikku Kirous)

KISAKALENTERI

Vire on siirretty kisakentiltä siitos- ja näyttelykäyttöön ikänsä takia. Lopullinen päätös kisaamisen lopettamisesta tehtiin 7.5.2009.

Kisoja yhteensä 292
Koulukisat 93 kpl: 3. sija 1, 2. sija 1, 1. sija 1
Estekisat 193 kpl: 3. sija 3, 2. sija 7, 1. sija 5
Näyttelyt 5 kpl: 3. sija 0, 2. sija 1, 1. sija 0

SIJOITUKSET
Kouluratsastus
01. | Villit - 01.11.2006 - Silverstar Arabians - He C - 3/4
02. | KRJ - 04.02.2007 - LCE & d'existence - He B - 5/60
03. | KRJ - 12.02.2007 - x - He B - 4/23
04. | KRJ - 06.03.2007 - RK Sourven - He B - 2/61
05. | Villit - 10.03.2007 - VDSR - He B - 4/16
06. | KRJ - 19.04.2008 - Yersinio - He B - 5/49
07. | KRJ - 01.06.2008 - Virnia - He B - 7/59
08. | KRJ - 08.06.2008 - Tendenz - He B - 1/36
09. | KRJ - 08.06.2008 - Tendenz - He B - 4/36
10. | KRJ - 11.06.2008 - Evergrey - He B - 5/57
11. | KRJ - 24.06.2008 - Ristiriita - He B - 5/77
12. | KRJ - 23.08.2008 - Timmellys - He B - 4/28

Näyttelyt
01. | NJ - 07.08.2009 - Mumina - Sh, t - LKV2/12, irtoSERT -> KUMA, JS
Esteratsastus
01. | ERJ - 20.03.2007 - Nerian - 70cm-80cm - 2/92
02. | ERJ - 21.06.2007 - Rinteen Kisakeskus - 70cm - 5/29
03. | ERJ - 29.03.2008 - Hildegard - 70cm-80cm - 4/56
04. | ERJ - 10.04.2008 - Silke - 60cm - 2/60
05. | ERJ - 10.04.2008 - Insecte - 60cm - 10/147
06. | ERJ - 10.04.2008 - Vilppi - 80cm - 7/235
07. | ERJ - 15.04.2008 - Damn - 80cm - 1/44
08. | ERJ - 24.05.2008 - Moldóttur - 60cm - 5/40
09. | ERJ - 12.08.2008 - Yatmor - 80cm - 1/22
10. | ERJ - 12.08.2008 - Okeanos - 80cm - 1/52
11. | ERJ - 12.08.2008 - Okeanos - 90cm - 4/55
12. | ERJ - 13.08.2008 - Yatmor - 60cm - 2/26
13. | ERJ - 13.08.2008 - Yatmor - 80cm - 4/22
14. | ERJ - 13.08.2008 - KK Orion - 80cm - 1/58
15. | ERJ - 17.08.2008 - Kincaid Farm - 80cm - 2/64
16. | ERJ - 18.08.2008 - Siljan Suomenratsut - 70cm - 3/3
17. | ERJ - 22.08.2008 - Waya Ponies - 80cm – 1/75
18. | ERJ - 23.08.2008 - Mörkövaara - 80cm – 2/40
19. | ERJ - 23.08.2008 - Mörkövaara - 60cm – 3/36
20. | ERJ - 25.08.2008 - Regal - 60cm – 3/82
21. | ERJ - 30.08.2008 - Mêl Seren - 60cm – 5/30
22. | ERJ - 30.08.2008 - Mêl Seren - 60cm – 5/30
23. | ERJ - 30.08.2008 - Mêl Seren - 80cm – 2/18
24. | ERJ - 30.08.2008 - Mêl Seren - 60cm – 2/27
25. | ERJ - 07.09.2008 - Onneton - 80cm – 2/30

MUUT KISATULOKSET

ARVOSTELUT

Vireä ei ole arvosteltu.


VALMENNUKSET

Vire ei ole osallistunut valmennuksiin.


Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse
ulkoasu © yaren. & koodausapu © Meleni || 2009 - kuvat © LH.