Shinjun Mollamaija - virtuaalihevonen
Nimi "Molla" Saavutukset irtoSERT x2, KUMA x2, JS x8
VH-tunnus VH03-018-4910 Kasvattaja Shinju
Syntynyt ja ikä 12.07.2007
Omistaja yaren. / Ventos
Rotu ja sukupuoli Suomenpienhevostamma Painotus Valjakkopainotteinen
Väri ja merkit Hopearuunikko Koulutustaso Valjakkonoviisi
Säkä 140cm Hoitaja -
Ikääntyminen
3.10.2009 kuollessaan 18-vuotias.

Taivaalla tuikkii pieni, kirkas tähti,
se muistuttaa ajoista hyvistä.
Se saa kyyneleen kirpoamaan poskellesi
ja pian siitä ei ole tulla loppua.
Mikään muu ei ole varmempaa kuin se,
että tähti vilkuttaa muistoksi
vuosista yhteisistä.


Kaunis, unohtumaton, täydellinen Molla on poissa. Tamma on siirtynyt vihreämmille niityille, vaikka sitä yritti välttää viimeiseen asti. Ikä tuli kuitenkin vastaan ja voimme vain kiittää kyseistä neitoa kaikista näistä vuosista. Molla siirtyi viimeiselle matkalleen 03.10.2009. ollessaan 18-vuotias.

LUONNE

Molla, Ventoksen aina iloinen ja mukautuvainen Molla-Maija -nukke, kuvannollisesti ottaen. Tästä tammamammasta ei saa vihaista tekemälläkään, mikä onkin oikein hyvä luonteenpiirre ison tallin vilskeessä ja ahkerassa kisakäytössä. Molla on kasvattajan mukaan ollut syntymästään asti hyvin sopeutuvainen ja oikea ilopilleri, eikä sitä selvästikään ole kasvattamalla pilattu. Pientä kärhämää tosin joskus syntyy muiden hevosten kanssa, mutta pääasiallisesti Mollan käyttäytymisestä voi antaa täyden kympin plussineen. Tämä neiti oli varsinainen löytö, eikä sen ostaminen ole tähän asti osoittautunut vielä kertaakaan virheeksi. Mollasta huokuu oikein sädehtivää valoa ja päivä päivältä hevosesta tulee kehittyneempi ja viisaampi.

Hoitaessakin Molla käyttäytyy täysin siivosti, mitä nyt kiiman aikaan saattaa hieman inahdella ja luimia mahanalusta harjatessa. Mutta yleisesti Molla on erittäin mukava hoidettava ja joskus tammaa innostuukin harjaamaan oikein urakalla, kun neiti niin nätisti kuuntelee ja seisoo. Mollaa on siinäkin suhteessa varsin mukavaa harjailla, kun neiti on ymmärtänyt sen, mitä tarkoittaa, kun halutaan pitää siistinä. Piehtaroiminen ei siis ole Mollan mielestä niitä mukavampia puuhia, joten harvoin tarvitsee suurempien likojen takia Mollaa hinkata harjalla puhtaaksi. Pään Molla antaa nätisti harjata, mutta joskus neiti saattaa leikkisästi heitellä päätään ja töykkiä turvallaan hoitajaansa. Yleensä Molla laskee päänsä melko alas, jotta pienempikin hoitaja yltää pään hyvin harjaamaan. Kaviotkin Molla antaa ottaa kiltisti, eikä turhia nyi tai hötkyile. Kun lopulta on satulan aika, neitokainen seisoo hiljaa ja kääntää päätään nähdäkseen, joko satula on kaikin puolin paikoillaan. Suitsimisen suhteen ei myöskään ole ongelmia, joten siitäkin selvitään nopeasti. Päin vastoin tässäkin Molla saattaa kiltisti laskea päänsä alas, jotta suitset saadaan kätevästi paikoilleen. Valjasvarusteita laitettaessa Molla on innokkaalla tuulella, sillä tamma pitää enemmän ajamisesta kuin ratsastamisesta.

Ajaessa Molla kulkee reippaasti eteenpäin, mikä onkin paljon mukavampaa kuin se, että neitokaista joutuisi koko ajan patistelemaan eteenpäin. Mollan askeleet ovat hyvin tasaiset, joten ajaminen on hyvin rattoisaa, mitä nyt töyssyjä välillä tiellä on. Ravatessa Molla etenee tahdikkaasti, mutta osoittaa samalla, että "Kyllä minä pääsen nopeamminkin, jos tarve vain vaatii". Ratsastaminen sujuu myös varsin moitteettomasti, mutta Molla ei ole vain sen suhteen aivan yhtä innokas tallaaja. Kouluratsastus luonnistuu Mollalta hyvin, tarvitaanhan niitä taitoja valjakkoajossakin. Taipuisuus ja tarkkuus on kaiken a ja o, eikä tästä Molla halua laistaa. Esteitä Mollalla ei ole kovin paljon menty, eihän tamma ole osoittautunut hyppyjensä suhteen kovin potentiaaliseksikaan. Maastossa Molla on varsin reipas, mutta ei kuitenkaan yritä päästä ryöstämään. Se onkin varsin hyvä luonteenpiirre, jos vaikka matkassa sattuu olemaan toinen ratsukko tai vaikka parikin. Laukkapätkät ovat Mollan lemppareita, mutta tämä tuskin tuleekaan täytenä yllätyksenä.

Trailereita Molla jostain syystä pelkää ja jo sellaisen näkeminenkin tallin pihamaalla saa tamman kavahtamaan. Tämän tähden on aina syytä varata riittävästi aikaa lastaukselle ja mikäli mahdollista, lastata toinen hevonen ensiksi. Koska Ventoksessa on suuremmanpuoleinen kuljetusauto, vaikuttaa tämä vielä enemmän Mollan mielipiteisiin trailereita kohtaan. Ne ovat sen mielestä ahtaita ja pimeitä häkkyröitä, jotka kaiken tämän lisäksi liikkuvatkin vielä. Kisapaikalle päästyä Molla on rauhallinen, mutta saattaa sielläkin hiukan säikkyä kuljetuskoppien paljoutta. Ratsastuskilpailuissa saattaa olla melko jännittynyt, joka haittaa joskus harmillisesti suoritustilanteessa. Valjakkokokeissa on kuitenkin kuin kotonaan ja nauttii saadessaan toimia ohjastajansa ohjeiden mukaan ja käyttää omiaankin aivoja.

Molla tulee ihan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Tammasta huomaa, että neitokainen on laumaeläin sataprosenttisesti. Jos joku muu sattuu säikähtämään, Mollakin hieman säikkyy, mutta hetken päästä jo koko hevoskatras on Mollan johdolla ihmettelemässä säikähtämisen syytä. Jos Molla äkkää säikäyttäjän, se alkaa syömään vähän matkan päässä ja vaivihkaa tarkkailee mörköä. Kiiman aikana Molla on hieman ärhäkkä muille tammoille, mutta jos muut antavat neidin olla omissa oloissaan, huomaa Mollakin pian, ettei ole mitään syytä kärhämöidä muille. Varsoja kohtaan Molla on hyvin säyseä, sillä onhan se itsekin vielä melko vauva. Korvat hörössä neiti nuuhkii näitä pikku otuksia ja saattaa innostua joskus kihnuttamaankin näitä säästä. Orit ovat Mollan mielestä yksi maailman parhaista asioista ja se huuteleekin näille aina kuin vain voi.

SUKUTAULU JA -SELVITYS

i. CES Enkelipoika
sph
ii. CES Taikuri
sh, musta, 156cm
iii. Musta Taikuri
sh, musta
sivut?, †
iie. Florianne
sh
sivut?, †
ie. K.T. Kantele KTK-II
sph, punarautias, 148cm
iei. Utopia KTK-II, YLA2
sph, punarautias, 144cm
iee. Esterin Pieni Luomus KTK-II
sph, tummanpunarautias, 145cm
e. Shinjun Tuhkimo
sph, tummanrautias, 144cm
sivut?
ei. Shinjun Harhauttava
sph, 147cm
eii. Ch FNS Hälläväliä
sh, voikko
sivut?
eie. Heikun Keikun Vellamo VVJ-II
sh, rautias, 152cm
ee. Shinjun Sinisiipi
sph, rautias, 143cm
eei. Suruttoman Timanttisade
sph
evm
eee. Pilven Lento-Tyttö
sph
evm

Mollan isä CES Enkelipoika on valitettavasti kadonnut unholaan, eikä muistosivuilta paljon saa revittyä. Mitä orin sivuja joskus näin, CES Enkelipoika oli oikein näpsäkkä oripoika ja Mollalle ei parempaa isää voisi toivoakkaan.

CES Enkelipojan isä CES Taikuri on myöskin jo edesmennyt suomenhevosori ja mukavasti kisoissakin sijoittunut. Suurempia saavutuksia oriherralla ei ole, eikä CES Taikurilla ole minkäänlaisia näyttelysijoituksia. Komea, melko pienikokoinen musta orhi oli melko ujo ja syrjässä oleileva.

Kyseisen orin isä oli Musta Taikuri, josta ei tiedetä muuta kuin se, että ori syntyi vahinkovarsana, eikä isästä ole valitettavasti mitään tietoa.

CES Taikurin emä Florianne on isän tavoin jäänyt lähes kokonaan pimentoon, eikä siitä tunnu tietävän oikein kukaan. Tiedetään vain, että se asui aikoinaan Cecilié Studissa.

Mollan ie. K.T. Kantele on KTK-II -palkittu tamma, joka kuoli vuonna 2008. Tämä tamma on myös positiivinen pilkku Mollan suvussa, eikä varmasti ole ketään, joka tästä asiasta väittäisi vastaan. Näyttelymenestystä tammalle kertyi mukavanlaisesti ja luonteeltaan oli perussuomenhevonen; pomminvarma ja kiltti.

Utopia niitti elämänsä aikana mukavasti mainetta ja ansaitsi KTK-II -palkinnon 74 pisteellä sekä YLA2-palkinnon 129 pisteellä. Kisakentillä oria näkyi sopivanlaisesti, eikä kiltissä luonteessakaan ollut mitään valitettavaa. Harmi vain, ettei maa enää kanna tällaista näpsäkkää pakkausta.

Esterin Pieni Luomus, Mollan isänemän isä, palkittiin myös KTK-II -palkinnolla pistein 77 ja sai arvonimet Virtuaalinen Muotovalio ja Champion. Luonne oli täydellinen, eikä Mollan sukua tämä hevonen ainakaan pahenna.

Mollan emän puoleinen suku on ns. sitä elollisempaa puoliskoa. Mollan emä Shinjun Tuhkimo on kerännyt jonkin verran sijoituksia valjakkopuolelta ja näyttelyistä. IrtoSERT:tejä tammalle on kertynyt muutama, mutta tämän kummempaa menestymistä ei ole. Toki asia ennättää vielä muuttua, sillä tamma ei ikänsä puolesta jää vähään aikaan eläkkeelle. Luonnekuvauksen perusteella emä omistaa varsin mukavan ja positiivisen luonteen.

Shinjun Tuhkimon isä Shinjun Harhauttava ei ole kovinkaan maineikas, eikä luonnekkaan ole kovinkaan mukavanlaatuinen. Kovin orimainen käytökseltään, mutta kyllä kovapäisyyden ohelta löytyy sitä mukavuuttakin ja on kuulemma nuoruudessaan pärjännyt mukavanoloisesti valjakkokärryjen edessä.

FNS Hälläväliä on itselleni täysin tuntematon, sen sivut kun tuntuvat kadonneen kuin tuhka tuuleen. Todennäköisesti herra omaa kuumemman luonteen, jostainhan orin jälkeläisen on täytynyt se periä.

Heikun Keikun Vellamo sai elämänsä aikana VVJ-II -palkinnon ja tämä näyttää viimeistään, että Mollan suvusta kyllä löytyy valjakkohevosten verta.

Shinjun Sinisiipi, Mollan ee. on jo sijoituksiakin kerännyt valjakossa. Jälkeläisiäkin on kertynyt monta, mutta iäkkäämpänä tammana jälkeläisten määrä ei ainakaan kisamenestykseen vaikuta. Shinjun Sinisiipi on hieman epäluuloinen kaikkea outoa kohtaan ja ihmisiäkin kohtaan tamma käyttäytyy epäilevästi. Hyvin valjakkopainoisen suvun takia Molla onkin valjakkopainotteinen, mutta on neitokainen pärjännyt vallan mainiosti muissakin lajeissa. Hyvä suku antaa varsin hyvät pohjat nuoren tamman taipaleelle.

Valitettavasti meillä ei ole minkäänlaista tietoa Suruttoman Timanttisateesta ja Pilven Lento-Tytöstä.

JÄLKIKASVU

00.00.0000 skp. Nimi (Isä)
00.00.0000 skp. Nimi (Isä)

KISAKALENTERI

Kisoja yhteensä 79
Koulukisat 24 kpl: 3. sija 0, 2. sija 0, 1. sija 0
Estekisat 11 kpl: 3. sija 0, 2. sija 0, 1. sija 0
Valjakkokisat 38 kpl: 3. sija 3, 2. sija 2, 1. sija 3
Näyttelyt 10 kpl: 3. sija 2, 2. sija 0, 1. sija 0

SIJOITUKSET
Valjakkoajo
01. | VVJ - 03.05.2008 - Conquérant - Noviisi yhdistetty hevosille - 4/16
02. | VVJ - 06.05.2008 - RDN Hevoskasvatus - Noviisi yhdistetty hevosille - 1/20
03. | VVJ - 05.06.2008 - Cesilie Riders - Yhdistetty noviisi hevosille - 4/30
04. | VVJ - 05.06.2008 - Katvusto - Yhdistetty noviisi hevosille - 1/25
05. | VVJ - 05.06.2008 - Katvusto - Yhdistetty noviisi hevosille - 2/25
06. | VVJ - 14.08.2008 - Dakota - Yhdistetty noviisi hevosille - 4/16
07. | VVJ - 18.08.2008 - Sivils - Yhdistetty noviisi hevosille - 3/15
08. | VVJ - 20.08.2008 - Virtuaalitalli Dei - Yhdistetty noviisi hevosille – 2/14
09. | VVJ - 20.08.2008 - Virtuaalitalli Dei - Yhdistetty noviisi hevosille – 3/14
10. | VVJ - 23.08.2008 - Branwen Farm - Noviisi tarkkuuskoe hevoset parivaljakko - 3/14
11. | VVJ - 24.08.2008 - Kumpuramäki - Yhdistetty noviisi hevosille - 1/19
Kouluratsastus
01. | KRJ - 28.03.2008 - Rowdy - He B - 6/74

Esteratsastus
01. | ERJ - 17.04.2008 - Alwyn Ponies - 90cm - 6/74

Näyttelyt
01. | NJ - 27.10.2007 - KK Merveilleur - Muut varsat - LKV3/10, irtoSERT, JS
02. | NJ - 09.08.2009 - Pihlajamäen talli - Suomenpienhevoset - LKV3/12, irtoSERT, JS

MUUT KISATULOKSET

ARVOSTELUT

Shinjua ei ole arvosteltu.


VALMENNUKSET

08.08.2009, Huttis, LAC - valjakkovalmennus, noviisi tarkkuus
Molla meni mukavan reippaasti jo valmennuksen alkupuolella. Se kuunteli hyvin apujasi, silloinkin kun olisi tamma halunnut mennä vauhdikkaammin. Vauhti osoittautuikin hieman hankalaksi teidän kohdalla. Molla selvästikin halusi saada nopean radan, mutta täsmällisyys katosi siinä samalla kun vauhtia tuli lisää. Seuraavalla kerralla osasit hyvin varautua Mollan reaktioon ja sait pidätettyä sitä paljon paremmin tällä kertaa. Sillä kerralla pääsittekin puhtaasti kaikki portit läpi. Kun pääsitte oikeaan vauhtiin onnistui hyvin tiukemmatkin kurvit ja suoritus oli hienoa katsottavaa. Lopussa Molla oli vielä kovin virkeänä ja jaksoi vetää kärryt hyvin treenin jälkeenkin.


Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse
ulkoasu © yaren. & koodausapu © Meleni || 2009 - kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan