Lämmin tervetulohörähdys sinulle ystäväni!

Kyllästyitkö jo katselemaan tasaisia peltoja ja tiheitä metsiä joka puolella? Tuntuiko jo siltä, että olet aivan varmasti eksynyt, koska soratie tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan? Hyvä, mitä todennäköisimmin olet ajamassa autolla ihan oikeaan suuntaan. Ei me Ventoksen väki talleinemme olla missään korvessa moneen muuhun paikkaan nähden, mutta ainakin pääkaupunkiseutulaisesta se voi siltä tuntua. Olet vain saapunut Pohjois-Karjalaan, hevostallien luvattuun© VRL-12454 maahan. Saatoit ehkä nähdäkin jo matkan varrella useamman hevosaitauksen, mutta et ehkä sen veroista kuin mitä meiltä löytyy. Niin, valitettavasti hevoskanta on päässyt vähän paisumaan näiden vuosien varsilla ja tallista löytyy jo lisäsiiven lisäsiivekettä. Voin hyvin kuvitella, miten naapurit ovat tituleeranneet minut aikapäiviä sitten kylähulluksi. Kuka nyt pistäisi kaikki rahansa hevosten elättämiseen, varsinkin kun kyseessä ei ole ratsastuskoulu eli tasainen rahavirta ei ole todellakaan taattu toiseen suuntaan...

Mitä Ventos sitten pähkinänkuoressaan on? Tähtiin kurkotteleva suomenhevostalli. Sellainen, jonka jokainen asukas on pakko saada kaiken maailman kissanristiäisiin ja koko tallin henkilökunta saa tehdä töitä henkihieverissä, koska hevosia on vain liikaa, suurimman osan luonne on jotain aivan muuta kuin unelmaratsulla... Talli on täynnä enemmän tai vähemmän potentiaalisia suomenratsuja (kyllä, letkan perää on pitämässä myös yksi ravurikin hullun päähänpistoni vuoksi) ja tallin pyörittäminen on yhtä helppoa kuin pystykallion kiipeäminen ilman varusteita. Jokaisella lienee oma näkemyksensä siitä, miten hyvin olen hommani hoitanut. Juuremme ulottuvat yli kymmenen vuoden taakse, jolloin Ventos aloitti toimintansa hieman erilaisemmissa merkeissä.

Joulukuussa 2005 en todellakaan ollut vielä kokenut suomenhevosten hienoutta, emmekä majailleet samalla paikalla kuin nykyisin. Pientalli Mansikka oli kahden ihmisen yhteistyöllä pystytetty sekametelisoppa, joka jäi jossain vaiheessa kokonaan minun kontolleni. Pitkään en kuitenkaan paikassa viihtynyt, vaan aloitin aktiivisen etsiskelyn uudesta, enemmän kodilta tuntuvasta paikasta ja sellaisen myös löysin omilta kotiseuduiltani. Tässä vaiheessa nykyinen paikka astui kuvaan, joskin hieman ränsistynyt hevostila sai kokea varsinaisen muodonmuutoksen niin ulkonäöllisesti kuin sisällöllisestikin. Aiemmin pienimuotoisena ratsastuskouluna toiminut paikka muuttui yksityiseksi siittolaksi ja sinne muutin muutamat edellisen tallini hevoset ja niin... Koin sen villin arabiaikani. Niin tuli ja meni Blue Time -Stable sekä myöhemmin Blue Time nimineen ja hevosrotuineen, ja vaikka välillä tiukkaa tekikin niin henkisesti kuin rahallisestikin, alkoi tuo sama tila muuttua hiljalleen suomenhevosten kodiksi. Vuoden 2007 ja 2008 paikkeilla syntyi vihdoinkin pohja nykyiselle toiminnalle. Minä tulin vihdoinkin järkiini ja tajusin, että kyllä ne suomijuntit ovat vieneet koko sydämeni.


Rakkaudella,
yaren (VRL-04468)Kuulumisia

14.03.2017: En tiedä, mistä moinen päähänpisto syntyikään, mutta minä, Saana, Tiina ja Mira saimme päähämme napata ratsut itsellemme ja suunnata maneesille. Eihän siinä toki ollut mitään erikoista, mutta halusimme yhteistuumin ratsastaa kaikki ilman satulaa ja testata vähän, missä jamassa kunkin tasapaino mahtoi olla. Niin, eihän tätäkään hommaa voinut tietenkään tehdä vakavin naamoin, vaan ilman muuta tempauksen piti olla kilpailuhenkinen, sellainen kuka pysyisi (lue: roikkuisi) parhaiten ratsunsa selässä. Minä en tosiaankaan ottanut itselleni kaikista helpointa vaihtoehtoa keikkuessani Pollin selässä, mutta ehkäpä voisinkin taputtaa itselleni paljon ansaitummin, kun selviäisin tästä kaikesta kunnialla. Tiina sitä vastoin oli hiukan arempana vaatinut saada itsellensä Kimun, Saana huimapäänä oli päättänyt kokeilla onneaan Rinan kanssa ja Mira ratsasti melko tasapainoisella Kuulla. Tällaisen tyttölauman kun päästi irti, oli nauru ja hauskuus taattua!

Totta kai kaikki alkoi hiukan rauhallisemmalla menolla ja saatuamme alkukäynnit päätökseen, tyydyimme alkuun ravaamaan tavalliseen tapaan ja pyörittelimme muutamat voltit suhteellisen tyynellä mielellä. Kunnes Saana sai päähänsä, että meidän pitäisi testata jokseenkin länkkärityyliin, miten pientä ympyrää saimme tehtyä ravissa ilman, että tipuimme. Tiina tuntui hiukan epäröivän, mutta kaikkien muiden innostuessa ajatuksesta, lähti kyseinen vaaleapääkin mukaan leikkiin. Pitihän tämä kaikki tehdä vielä yhtäaikaisesti, joten arvata saattaa, että hevosetkin olivat aika innoissaan... Oman ratsuni Polli alkoi samoin tein osoittamaan pienen jännityksen merkkejä ja voin kertoa, että tamman selässä oli todella epämukavaa, kun ravi ei tosiaankaan ollut kovinkaan tasaista. Tiina sitä vastoin otti Kimun kanssa varsin rauhallisesti, vaikka hänellä ei selvästikään ollut minkäänlaisia vaikeuksia pysyä hevosen selässä. Ja niin, mitä taas tuli Saanaan, tuo tummatukka painatti sellaista kyytiä, että meitä muita alkoi jo pyörryttämään vilkuillessamme hänen suuntaansa. Rina toi oman lisämausteensa kiskomalla hiukan ohjista, saaden melkein sen selässä istuvan naisen lentämään kaulalleen. "Perkuleen elukka, ethän sinä nyt näin tee!" Saana kirosi ja koitti saada tasapainonsa korjattua, siinä lopulta onnistuenkin. Mira käkätti hänen vieressään ja siirsi Kuun lopulta käyntiin, joka sekin oli onnistunut hyvin tehtävässään.

Yllättävää kyllä, kukaan ei tässä haasteessa epäonnistunut, mikä lisäsi jokaisen kilpailuhenkeä entisestään. Tässä vaiheessa pitää toki huomauttaa, että kaikkien ratsut alkoivat käymään jo kuumana, jopa se porukan rauhallisin Kimu. Tiina oli jo ihan valmis jättämään leikin kesken viimeistään tässä vaiheessa, mutta Saanan karjaistessa "LAUKKAA!", ei mitään ollut enää tehtävissä. En tiedä, miten pahasti kieroutunut ihminen sitä pitääkään olla lähteäkseen tähän kaikkeen mukaan, ihan oman terveytensäkin kustannuksella, mutta eipä siinä vaiheessa enää paljoa vaihtoehtoja ollut, kun Saana kannusti Rinan eteenpäin ja kaikki muut hevoset intoutuivat perään. Tunsin housujeni liimautuvan kiinni jalkoihini ja Pollin irtoilevan talvikarvan porautuvan kankaan läpi kutittelemaan ihoani. Musta tamma pärskähteli rauhattomana, mutta sivusilmällä vilkaistessani totesin kaikilla olevan ihan samanlainen tilanne meneillään. Mira ja Saana räkättivät, minkä kerkesivät, mutta kuulin Tiina-paran kiljuvan, ettei enää ikinä lähtisi näihin kotkotuksiin mukaan. Onneksi olimme kuitenkin maneesissa, joten ainakin jollakin asteella kuuliaiset ratsumme alkoivat hidastamaan jo melkoisen nätisti päätyseinän alkaessa lähestymään.

Voisi luulla, että Saana olisi voittanut meidät kaikki ylivoimaisesti, mutta päinvastoin Rina oli sinkoillut sellaista pukkirodeota, että ratsukko hävisi melkoisesti ajassa. Mira sen sijaan tuli Kuun kanssa ensimmäisenä maaliin, minä likomärän Pollin kanssa heti vanavedessä ja vasta kolmantena tuli Saana kuin ihmeen kaupalla pysyttyään toisen mustan suomenhevosen selässä. Tiinakin saapui maaliin aika samoja aikoja, mutta oli selvästikin halunnut pitää tuntuman hiukan paremmin, eikä antanut innostuneen Kimun tehdä ihan oman päänsä mukaan. "No niin te hullut naiset, eiköhän tämä olisi jo tässä", totesin saatuani hengityksen vihdoin tasattua ja taputtaessani Pollia kiitokseksi kaulalla. Olimme melkoisen yhtä mieltä asiasta, tosin mitä nyt Saana vielä marmatti siitä, että eihän tämä nyt todellakaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan, kun kukaan ei edes tippunut. Hyvä niin, ties minkälaista jälkeä siitäkin olisi syntynyt. Onneksi kukaan ulkopuolinen ei ollut katsomassa, tämä ei ehkä ollut sitä vastuullisinta menoa, mitä tallin omistaja osasi tarjota työntekijöilleen...

20.12.2016: Pyyhkäisin otsaani ja katsoin aikaansannoksiamme tarkoin. Olin kiiruhtanut talliin aikaisin aamusta ja heti kun olimme saaneet tallityöntekijöiden kanssa hevoset pihalle, olimme käyneet käsiksi joulukoristeisiin. Nauhat, pallot ja kranssit olivat löytäneet paikkansa iloisissa merkeissä ja roikkuipa katosta mistelinoksakin, jota tallin miespuoliset tuntuivat kummasti välttelevän... Yllätyin kuitenkin todella paljon siitä, miten paljon auttajia oli ilmaantunut paikalle ja jokunen illan pikkujouluihinkin osallistuva oli eksynyt paikalle ennen varsinaista ohjelmaa.

En tiedä, mihin se aika katosikaan, mutta jossain vaiheessa alkoi hämärtämään ja vilkaistessani kelloa, tajusin vieraiden kohta jo saapuvan suuremmin joukoin. Koko päivä oli mennyt sellaisella tohinalla, ettei paljon hengähdystauoille ollut jäänyt aikaa, mutta olihan tämä nyt sen verran mukavaakin hommaa, ettei asia haitannut lainkaan. Nappasin Kryynin päitset karsinan ovesta ja rivakoin askelin hain kenkkuilevan tammani tarhasta. Pieni jännitys muistutteli olemassaolostaan vatsassani, kun pähkäilin kuinka suomenhevonen käyttäytyisi maastossa, mutta luotin kuitenkin omaan kasvattiini sen verran, etten antanut epämiellyttävien ajatuksien kalvaa mieltäni. Tuikkasin Kryynin omaan karsinaansa hetkeksi syömään ja hiippailin hiljakseen pihalle katsomaan, kuinka autot hevoskoppeineen alkoivat kurvailla pihalle. Sydän pamppaillen ihastelin omia kasvattejani ja täysin uusia tuttavuuksia, jotka varmasti toisivat oman ihanan silauksensa tämän illan tapahtumaan. Ohjailin hevosten omistajia hevosineen tallin käytävälle valmistautumaan ja mattimyöhäisetkin ennättivät vielä mukaan.

Ennen kuin kukaan tuntui kunnolla tajuavankaan, seisoimme jo kaikki yhdeksän ratsukkoa pihamaalla hyvin varustautuneina. Jokaiselta löytyi vähintään heijastinliivi ja pieniä heijastimia hevosilta, itse olin kärkiratsukon roolissa varustautunut niin hyvin kuin vain keksin. Löytyi heijastavaa ratsastusloimea, liiviä, suojaa, martingaalia, otsalamppua... Kryyni näytti siltä, että se olisi voinut murhata minut katseellaan ja aivan varmasti oli sitä mieltä, että näytti vähintäänkin kävelevältä joulukuuselta. Joku huikkasikin minulle, että puuttuiko tammaltani se kuuluisa joulumieli! Tallityöntekijäni Saana kuikuili, tarvitsisiko joku vielä apua ja minä viittoilinkin hänet vielä luokseni tyrkätäkseni Kryynin ohjat hänen käsiinsä. Kipaisin sisälle ja pian tulin iso tonttulakkikasa käsissäni pihalle ojennellen niitä ratsastajille ja autoin hattuja myös ratsujen päähän. Katin Kipa-tamma ei elettäni liiemmin arvostanut, mutta lopulta sillekin saatiin punalakki päähän.

Puheensorina kaikui pitkin metsää, kun letka oli lopulta liikkeessä. Kryyni pälyili jatkuvasti takana tulevia hevosia ja olisi selkeästi vaihtanut mieluusti kärkihevosen paikkaa jonkun toisen kanssa. Minä pidin kuitenkin pääni ja kannustin tammani jatkamaan suoraan eteenpäin. Yllätyin, miten suomenhevospainotteinen joukkiomme oli, mutta olin varsin tyytyväinen siihen, että muutama muukin rotu mahtui joukkoon mukaan. Pariin otteeseen siirryimme rentoon raviin, mutta viimeistään siinä vaiheessa porukka sekosi täysin, kun oli aika siirtyä laukkaspurtin pariin. Valtaosa siirtyi pellon puolelle umpihankeen ja hevoset pomppivat mitä koomisimman näköisesti edetäkseen mahdollisimman nopeasti eteenpäin voittaakseen leikkimielisen kilvan. Kryyni sekosi tässä vaiheessa viimeistään kokonaan, eikä minullakaan ollut enää mitään syytä antaa sille pidättäviä apuja. Rautias ampaisi eteenpäin sellaista kyytiä, että minun piti totisesti pitää kiinni kunnolla, jotten olisi sellaisessa vauhdissa humahtanut umpihankeen. Posket punottaen porukka saapui viimein maaliin kukin vuorollaan ja tyytyväisesti höyryävät hevoset kävelivät koko loppumatkan tallille kaikessa rauhassa.

Iloiset naurauhdukset eivät loppuneet siinäkään vaiheessa, kun saavuimme tallille ja aloimme purkamaan ratsujamme. Jokainen sai itse päättää, veikö hevosensa ulkotarhaan vai vieraskarsinoihin lahjojen jaon ja herkuttelun ajaksi. Pitkään kukaan ei kuitenkaan päätöstä arponut ja hetken päästä toimisto alkoi täyttymään punaposkisista ratsastajista. Saana oli nostanut jo valmiiksi muiden tallityöntekijöiden kanssa ruuat ja lämpimät juomat pöytään, eikä aivan varmasti kenellekään jäänyt moisessa pöydässä nälkä. Seurasin hymyileväisenä vieraideni kasvoja ja myöhäilin mielessäni, kuinka mukavaa oli, että ihmiset olivat innostuneet näin sankoin joukoin tulemaan paikalle. Kynttilät loivat muuten pimeään toimistoon tunnelmaa ja jossain vaiheessa keskeytin kuulumisten vaihdot mukin kilistyksellä. "Toivottavasti kaikki ovat viihtyneet! Nyt olisi kuitenkin vuorossa se kaikista yllättävin osuus - lahjojen jako", myhäilin iloisesti ja annoin ensimmäisen lahjan jakovuoron Melinalle.

Voi apua, miten ihania kortteja ja muita lahjoja kaikki olivatkaan toisilleen tehneet! Roxanan lahja oli maksanut aivan varmasti omaisuuden tai sitten hän oli erittäin näppärä käsistään, sillä hän ojensi Sadulle todella näyttävät ratsastusloimen- ja hameen. Ja osa lupasi tulla valmentamaan lahjan saajia, mikä oli aivan varmasti tervetullut lahja. Jokainen näytti ottavan lahjansa vastaan suurella ilolla, enkä usko kenenkään pettyneen. Lopuksi halasin vielä jokaista vierastani ja ojensi sydänpiparin, johon olin kirjoittanut jokaisen hevosen lempinimen. Onnistunut päivä oli mennyt juuri niin kuin olin odottanutkin!

28.10.2016: Siellä se oli, jälleen kerran tyhjä karsina. Muussa tilanteessa siitä olisi voinut olla jopa hyvillään, mutta jälleen kerran paikka oli vapautunut vähän ikävämmissä merkeissä. Oli kulunut pari päivää siitä, kun Raadelman Vässykkä jouduttiin lopettamaan, ihan vain yleiskunnon romahtamisen takia. Vässy ei todellakaan ollut kuulunut taas niihin Ventoksen kilteimpiin, mutta ehdottomasti sillä oli oma paikka minun sydämessäni, olihan sekin ennättänyt asua tallissa jo melkoisen tovin ja totta kai se toi omat muistonsa jo kauan sitten lopettaneesta Raadelman tilasta. Jälleen kerran jouduin miettimään, miten tästäkin menetyksestä selviäisi, mutta sain olla tyytyväinen orin kahdesta hienosta jälkeläisestä, jotka olivat minulle jääneet. Puhumattakaan niistä kahdesta muusta, jotka olivat pärjänneet maailmalla varsin hienosti! Tänä vuonna ensilumen sataminen maahan oli saanut kuitenkin täysin eri merkityksen, normaalisti jokainen tallilainen oli ilakoinut sitä ja rynninyt sankoin joukoin maastoon kuka milläkin hevosella nauttimaan raskaana taivaalta putoavista hiutaleista. Vässykin oli ollut mukana vielä viime vuonna, omana ankeana itsenään... Hymähdin ajatellessani orin hankalaa luonnetta ja totesin itsekseni, että jo nyt se aika kultasi muistoja.

05.10.2016: Olin koko aamupäivän onnistunut melko hyvin välttelemään muita tallissa häärääviä ihmisiä, mutta tullessani takaisin treenaamasta Nuuskaa, oli Tiina minua heti vastassa. "Ei hyvä tavaton, mitä sinulle on tapahtunut?!" Niin... Olin ollut edellisenä päivänä valmentamassa erästä Susirajan hevosta ja kaatunut sen kanssa kirjaimellisesti turvalleni. Sen seurauksena olin saanut samoin tein kunnon turvotuksen naamaani, joka oli yön aikana muuttunut toisen silmän epäonneksi mustelmaksi. Katu-uskottavuutta ei ainakaan puuttunut, kun minua katsoi. Onneksi Nuuska ei ollut ollut moksiskaan ulkonäöllisestä muutoksestani, ori oli siivosti työskennellyt kanssani kuin ennenkin. Talutin orin sen karsinaan ja sulkeuduin pitkäksi toviksi sinne ihan vain harjaamaan pienhevosta.

Jossain vaiheessa havahduin siihen tosiasiaan, ettei ori jaksanut enää yksinkertaisesti seisoa aloillaan. Hymyilin hitusen Nuuskan niinkin pitkään kestäneelle pinnalle ja tunsin, kuinka kasvojeni lihaksiin koski. Kisoja oli kasoittain edessäpäin ja näyttelykehiinkin oli tullut ilmoittauduttua useammalla hevosella. Miten minä tästä oikein selviäisin, siitä en ollut kovinkaan varma. Huokaisin syvään ja peilasin itseäni kännykän pimeältä näytöltä, laittaen sen pikaisesti pois. Kyllä sitä vaan näytettiin vähintäänkin parisuhdeväkivallan uhrilta... Rautias vierelläni tuuppasi minua lohduttavasti, tosin ilmoittaen enemmänkin siitä, että kaipaili jo päiväheiniään ja ulos pääsyä. Keräsin voimani ja heitin orille loimen selkään ja lähdin taluttamaan sitä pihaa kohti. Ainahan voisin tietysti tuupata jonkun tallitytöistä hevosten selkiin kisapaikoilla ja piiloutua itse paksun meikkikerroksen taakse...

03.10.2016: "Vihdoinkin se on syntynyt!" tallityöntekijäni Saana hymyili minulle iloisesti ja minä vastasin samalla mitalla virnistelemällä. Yksi pitkäaikaisimmista tallin asukeista ja ehkä jopa suosikkeihini kuuluvista tammoista, Winja, oli varsonut viime yönä mustan, merkittömän orivarsan. Sellaista olinkin hiukan toivonut, joten enhän minä voinut olla hihkumatta riemusta. Varsassa oli todella paljon isänsä näköä, enkä voinutkaan olla toivomatta sitä, että siitä tulisi yhtä menestynyt kuin isästään ja vanhemmistaan ylipäätänsä. Tällä hetkellä orivarsa oli kuitenkin vielä varsin tiedoton tulevaisuuteensa liittyvistä toiveista ja velvotteista - pikku-ukko ruokaili vain varsin antaumuksellisesti emänsä nisillä. "Joko olet miettinyt nimeä?" Saana kysyi minulta hetken päästä ihailuiden lomasta ja sai minut kurtistelemaan kulmiani: "En tiedä, miksi minulle tuli lähes saman tien mieleen Wesuvius... Ehkä se yhdistäisi parhaiten Ceciliuksen ja Werililjan. Tamman nimiä tuleekin sitten jo enemmän mieleen." Saana nyökytteli päätään makustellen selvästi nimeä ja totesi pian, ettei varsalle parempaa nimeä voisi ollakaan. "Ehkä se ei ole ihan nimensä veroisesti niin tulinen tapaus, mutta ainahan sille voi keksiä nössön lempinimen", Saana nauroi ja sieltä se Wessukin vääntyi lopulta. Saana oli aina pitänyt Winjasta, joten ehkäpä nainen saisi tästä mukavan projektihoidokin vielä itselleen...

28.09.2016: "Hopi hopi! Kohta tulee pimeä!" kailotin tallini pihalla ja koitin saada tallityöntekijöihini (lue orjiin) vauhtia. Syysmyrsky oli saanut hiukan riepoteltua tallin pihapiiriä ja olimmekin käyttäneet useamman päivän lähes kokonaan niiden korjaamiseen. Saana oli selkeästi hommasta erittäin närkästynyt, enkä voinut ollaa huomaamatta muidenkaan ynseitä ilmeitä. Ymmärsinhän minä, että jokainen oli täällä hevosten takia, mutta ei se talliarki aina pelkästään niitä sisältänyt - ainakaan suoraan. Kello lähenteli jo iltaseitsemää syyskuun lopulla, joten viimeiset työtunnit alkoivat olla vähitellen taputeltuja. Pakkohan noita oli jo hätistellä pois töistä, ettei kukaan onnistuisi hommaamaan itselleen vielä sairaalareissua... Zombien lailla nuoret naiset maleksivat toimiston puolelle ja kuten olin odottanutkin, joku huudahti pian: "Täällä on ruokaa!" En minä sentään mikään orjapiiskuri ollut, vaikka moni niin välillä ajattelikin. Sillä aikaa, kun muut olivat ahertaneet (ei pidä ymmärtää väärin, kyllä minäkin siellä paiskin hommia!), minä olin asetellut toimiston pöydälle kaikenlaisia herkkuja ja jättikokoiset mukit odottamaan lämmikettä sisuksiinsa. Väsyneet, mutta loppuen lopuksi onnelliset tytöt leiriytyivät pitkin toimistoa, kukin kuitenkin mahdollisimman lähelle pöytää, jotteivat jäisi vähemmälle kuin joku muu. Päivän työ oli tehty!


Piditkö?
Anna Ventokselle äänesi
VRL:n tallilistalla!


Ventos suosittelee

Fiktio      Harmonia      Hattuvaara      Heili      Huvitutti      Kaunovaara      Kuuralehto      Kärmeniemi      Moondance      Mörkövaara      Nuppulanharju      Rajaton      Runoratsut      Seljasaari      Susiraja      Sysiluoto      Turha      Turmeltaja      Viehättävä      Viisikko      Vähäpelto (YT)

Ulkoasupohja © yaren, koodaus © VRL-05196