Lämmin tervetulohörähdys sinulle ystäväni!

Täällä sijaitsee suomenhevostalli Ventos, joka koittaa kovasti saada tähtiä syntymään taivaalle eli ei tyydy pelkkään puskailumeininkiin. Enemmän tai vähemmän potentiaaliset suomenratsut (kyllä letkan perää on pitämässä yksi ravurikin yarenin hullun päähänpiston vuoksi) ottavat toinen toisistaan mittaa laitumella nahistelun lisäksi niin este- kuin koulukentilläkin. Tallin omistaja yaren pyrkii lähes kokonaan itse pyörittämään koko puljua, vaikka onkin huomannut sen olevan yhtä helppoa kuin pystykallion kiipeäminen ilman varusteita. Jokaisella lienee oma näkemyksensä siitä, miten hyvin nainen on hommansa hoitanut, mutta kyllä hän ainakin koittaa kovasti ilmaista yrittävänsä aina parhaansa töiden ja opiskeluidensakin ohella. Välillä hän onkin tuntunut vajonneen suohon koko talliprojektinsa kanssa, raukka oli kadonneena useamman vuoden ennen kuin jaksoi tulla taas ihmisten ilmoille. Ventos on käynyt kuitenkin jo melkoisen taipaleen, aloittihan se toimintansa jo 2005 - 2006 paikkeilla. Silloin yaren ei vielä ollut kunnolla tajunnut suomenhevosten hienoutta, hän kun halusi enemmänkin haalia koverapäisiä arabialaisia. Tallin nimikin piti olla ameriikkalaista perää, Blue Time -Stablea ja myöhemmin Blue Timeä. Onneksi tuosta hullusta päähänpinttymästä nainen pääsi eroon ja 2007 - 2008 alkoi vihdoin tajuamaan, että suomijuntit olivat enemmän se hänen juttunsa! Niinpä niin, tuona aikana Ventos pääsi kunnolla vauhtiin...

Suomalaisella maaseudulla

Ventos sijaitsee Pohjois-Karjalan kauniilla kannaksilla ja antaa mahdollisuudet monenlaiseen toimintaan. Maasto on monipuolinen ja lukuisat lammet ja järvet antavat tallilaisille mahdollisuuden käydä välillä pulahtamassa vedessä hevosineen. Niittyjä ja peltoja on silmin kantamattomiin, eikä kotoisissa havupuuvaltaisissa metsiköissäkään ole valittamista. Ventos sijaitsee ihan maalla, eikä tarvitse pelätä henkensä kaupalla, että hevonen juoksisi metsäreissulla moottoritielle tai joku hurjapää eksyisi noin vain hurjastelemaan tallin lähistölle. Valitettavasti emme voi tarjota kilometrien pituisia, hienoa hiekkaa täynnä olevia hiekkarantoja meren tuntumassa, emmekä lumisilla vuorenhuipuilla viimeisteltyjä vuorirykelmiä, mutta voimme tarjota mahtavan elämyksen Suomen omassa perinnemaisemassa. Tosin yaren hulluna varmaan päättää vielä joskus laittaa jonkun rakennuttamaan hänelle oman hiekkarannan, se kun jaksaa vieläkin pikkutyttömäisesti uneksia rannalla laukkailuista auringonlaskussa.

Pitkä ja kiemurainen hiekkatie johdattaa sinut Ventokseen ja sitä ympäröi kauniit puukujat. Tallin pihapiiri koostuu tallin omistajan asuinrakennuksesta ja vähän matkan päässä sijaitsevasta suuren suuresta tallirakennuksesta. Punavalkoisessa tallissa on kaksi osastoa, jotka kätkevät erikseen sisälleen tammat ja orit. Näitä siivekkeitä yhdistää pienikokoinen huone, jonne hevosten varusteet ja rehuvarasto sijoittuvat. Tämän tallirakennuksen takana on katos, jossa on omat sarakkeensa lantalalle, puruille ja karsinanpuhdistusvälineille. Kaikki pyritään pitämään kaikkien saatavilla, joten olisi toivottavaa, että se joka käyttää, palauttaa. Pienemmät tarhat ovat lähellä pihapiiriä, mutta varsinaiset laidunmaat löytyvät vasta pienen kävelymatkan päästä. Siellä hevoset saavat kaikessa rauhassa mutustella vihreää ja tuntea hetken olonsa villiksi ja lähes vapaaksi.

Hevosia treenataan niin maneesissa kuin kentälläkin, jotka kummatkin ovat valaistuja. Estekalustoa löytyy kumpienkin paikkojen tuntumasta ja ne antavat monipuoliset mahdollisuudet erilaisten esteiden harjoitteluun. Maneesissa sopii ihan varmasti muutamakin kaahari yhtä aikaa menemään, eikä varmasti tule yhteentörmäyksi, mikäli jokainen tietää oman paikkansa. Paikka alkaa ehkä kuullostamaan korvaasi liiankin hienolta, mutta kyllä mukaan mahtuu aina pienoinen ripaus sitä vanhaa maalaisuuden tuntua ja rehtien suomenhevosten kasvatusta. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun tutustut tallin kahjoimpiin otuksiin, varsinkin yareniin, saattaa mielikuvasi täydellisyydestä järkkyä.

Rakkaudella, yaren (VRL-04468)

Ulkoasupohja © yaren, koodaus © VRL-05196