etusivu
esittely
hevoset
toiminta
yhteydet

sydän Czcibor sydän

Iiro © Lynn 2014

Kutsumanimi: Iiro Rotu: Puolalainen pv Sukupuoli: Ruuna
Syntynyt: 16.03.2001 (13v*) Väri: Mustankimo Korkeus: 162 cm
Koulutustaso: HeA - 130 cm Hoitaja: Lydia - hoitopäiväkirja
Muuta: Tuntikäytössä jatkotunneista ylöspäin; henkilökunta varustaa ja riisuu
Omistaja: Mallaspuro / VRL-05265 Kasvattaja: Edyta Bielinski Synnyinmaa: Puola

*Ikääntyy omistajan niin halutessa

Valtaosa tallin tuntiratsastajista inhoaa Iiroa, eikä heitä totta puhuen voi siitä moittia. Iiro on vaikea hevonen: tallissa se on usein suorastaan ilkeä, ja sen saaminen tuntiratsuksi tuntuu lähinnä rangaistukselta. Kun katsoo kamelin lailla tunnilla jolkottavaa, alati nyrpeäilmeistä kimoa, on vaikea uskoa, kuinka palkitseva ratsu se voikaan olla. Iiro ei palkitse ensimmäisellä ratsastuskerralla ja tuskin vielä kymmenennelläkään, eikä kaikilla riitä niksit palkinnon saamiseen, vaikka he kuinka luihun siimahännän kanssa kamppailisivat.

Iiron tallikäyttäytyminen vaihtelee kausittain. Kun se on pahimmillaan, sitä käsittelee vain ja ainoastaan henkilökunta. Välillä ruunalla on kuitenkin hyviä jaksoja, jolloin se on korkeintaan vain nyrpeä, eikä lainkaan kovin ikävä käsiteltävä. Iiro tarvitsee ympärilleen tuttuja ihmisiä ja tarkat rutiinit, jotta se tuntee olonsa mahdollisimman mukavaksi. Hevosseuran suhteen ruuna on melko mutkaton. Iiro tarvitsee ylempiarvoisten luomaa turvaa, sillä se on selkeästi hevonen, jota johtotehtäviin joutuminen huolettaa ja pelottaa. Pahnanpohjimmaisen paikka ei siis ole sen mielestä lainkaan hassumpi. Jos sitä käsittelevä ihminen ei kykene ottamaan johtajan paikkaa, Iiro ryhtyy ilkeilemään, koska se kokee olonsa tukalaksi. Iirolle onkin tärkeää löytää luotettava, kokenut hoitaja, jonka kanssa ruuna tuntee olevansa turvassa.

Ennen Suomeen tuloaan Iiro vietti muutaman kuukauden tyhjänpanttina ratsastajansa loukkaannuttua auto-onnettomuudessa. Pitkä pakkoloma näkyy hevosessa jäykkyytenä ja voimattomuutena. Iirossa on vielä paljon tekemistä, ennen kuin se saadaan kukoistamaan. Tunneilla se on laiska, kankea ja innoton, mutta kohdatessaan oikean ratsastajan ja päästessään luottamuspulan yli ruunasta kuoriutuu hieno hevonen. Iiro on ollut taitava estehevonen, jolla on kilpailtu kohtalaisella menestyksellä myös kenttäratsastuksen saralla, mutta tällä hetkellä kimon kanssa keskitytään peruskunnon kohentamiseen ja oikeiden nappuloiden etsimiseen.

Haastavan tallikäytöksensä takia moni tuntiratsastaja pelkää Iiroa ja uskoo sen olevan vaarallinen ratsu, mutta sitä ruuna ei totisesti ole. Iirossa on paljon hyviäkin puolia, ja yksi on se, ettei se juuri koskaan tee mitään odottamatonta. Se on ehkä arka ja herkkä säikkymään, mutta säikähtäessään tämä ruuna ei suinkaan säntää pakoon. Se saattaa säpsähtää ja juurtuu sitten paikoilleen pälyilemään pelkäämäänsä asiaa, kunnes sille osoitetaan, ettei välitöntä vaaraa ole. Huhupuheista poiketen Iiron ei ole koskaan nähty pukittavan eikä se suinkaan ole kertaakaan palannut silmät pyörien maastosta ilman ratsastajaa.

© vrl-05265, ulkoasu vrl-02324 - virtuaalitalli - a sim-game stable!