Perustiedot Tarina Kisakalenteri Kotitalli
Halcyone

Suomalainen puoliveritamma

Perustiedot

virallinen nimi Halcyone rotu, sukupuoli suomalainen puoliverinen, tamma
syntymäaika, ikä 10.05.2017, 1v väri ruunikko
säkäkorkeus kasvaa omistaja VRL-05265
rekisterinumero #PKK- kasvattaja Inna, VRL-05322
koulutus kesken saavutukset -

Täyttänyt 4v 00.00.2000, satunnainen ikääntyminen

Luonnekuvaus

Halcyone on sievä ja keveäliikkeinen tammavarsa. Siitä odotetaan mukavaa, laadukasta harrastekilpahevosta lajiin kuin lajiin. Tamman suvusta löytyy Hazelnut Crust -emän puolelta muutamia hyviä kenttähevosia ja kouluratsuja, ja esteillä aina 160 senttimetrin luokissa saakka kilpaillut isä Tranquille K on allround-tammasta ja estehevosorista. Tranquille K on hyvin liikkuva ja laadukas ori, ja jos kaikki toiveet toteutuvat, Halcyone saa isänsä hypyn, laadun ja itseluottamuksen ja emältään kompaktimman rungon, rauhallisuutta ja kiltteyttä. Pahimmassa tapauksessa tammavarsasta kasvaa yhtä valtava ja vilkas kuin isästään ja yhtä kova jännittäjä kuin emästään. Siinähän sitä sitten ollaan, jättiläismäisen hevosen kanssa, joka on liian virtava harrastelijan käsiin ja inhoaa kilpailutapahtumien ja matkustamisen stressiä. Aika näyttää, onko Halcyone unelma vai painajainen.

Kuvagalleria

Varsarakenne © Lynn 4/13 Lempeä Humu ja uninen Rasmus © Lynn 4/13 Rasmus Humu-emän oppipoikana © Lynn 4/13 Lynn & Rasmus © Lynn 4/13 Nicola ja Rasmus juhannuskävelyllä © Lynn 5/13

Suku

i. Tranquille K
KWPN rnkm 178cm
VIP MVA Fn, KTK-II
ii. Rocket K
evm KWPN m 176cm
iii. Renaissance evm
iie. Shonda evm
ie. Lumoline
evm KWPN rtkm 173 cm
iei. Lux Lumos
iee. Chantelle
e. Hazelnut Crust
ewb tprn 163cm
KTK-II
ei. Calling Ivory
evm ewb trn 164 cm
eii. Smitten Reference
eie. Spell Me Hostage
ee. Copperheart
evm ewb rnvkko 167 cm
eei. Fresh Rust
eee. Take my Gold

Halcyonen isä Tranquille K (i) on valtavan suuri kimo satuori. Se syntyi Hollannissa, mistä sen haki 7-vuotiaana Suomeen nuori esteratsastajatyttö perheineen. Ransuksi kutsuttu hevonen oli sopimaton nuorelle ratsastajalle, ja se siirtyi tytön valmentajan hevoseksi. 178-senttinen ori asui ratsastuskoululla ja kilpaili omistajansa kanssa esteluokissa edeten nopeasti 120-luokista ylöspäin. Hienoliikkeinen hevonen olisi voinut yhtä hyvin päätyä kouluratsastuksesta innostuneelle omistajalle, mutta esteihmisten kanssa kasvaneena se päätyi lopulta starttaamaan sijoittuen myös 160 senttimetrin luokissa. Se on palkittu VIP MVA Fn-arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla.

Rocket K (ii) oli jalostuksessa vielä hieman villi kortti, kun Ransun kasvattaja päätti käyttää sitä tammalleen. Ransu edustaa vasta Rocket K:n toista ikäluokkaa, mutta sen kasvattajalla oli vankka usko potentiaaliseen, hyväsukuiseen esteoriin, jolla oli mahtava hyppy ja sitäkin suurempi karisma. Rocket K:ta ei tunneta helposta luonteesta, mutta estehevosena se on tehnyt kovaa jälkeä. Sittemmin sen varsoista monet ovat osoittaneet, että ori on laadukas myös jalostushevosena. Suuri musta ori on vakiinnuttanut asemansa melko suosittuna siitosorina. Sen haastava luonne takaa, että sitä käyttävät jalostukseen ensisijaisesti kilpahevosta varsastaan tavoittelevat kasvattajat. Rocket K:n varsoja onkin nähty ikäluokkakilpailuissa ja pian varmasti myös GP-radoilla.

Rocket K on laadukkaan isälinjan jatkaja. Sekä sen musta isä, Renaissance (iii), että tummanruunikko isoisä, Reminiscence (iiii), ovat melko tekijöitä estehevosjalostuksen saralla. Renaissance muistetaan vaiheikkaasta kilpaurastaan. Kun haastavan hevosen tie erosi sen ensimmäisestä ratsastajasta, meni muutama vuosi, ennen kuin se löysi jälleen kilparatsastajan, jonka käsiin se sopi. Niiden vuosien aikana sen esiintymiset kilpa-areenoilla olivat usein enemmänkin leipää ja sirkushuveja -osaston toimintaa kuin vakavasti otettavaa kilparatsastusta. Oikeisiin käsiin päästyään hevosesta kuoriutui menestyjä. Reminiscence tunnettiin poikaansa tasaluontoisempana, estehevoseksi melko vankkarakenteisena orina. Sen raskastekoisuutta tasoittamaan valittiin sievä mustanruunikko estetamma Jubilant (iiie), jossa oli runsaasti täyttä verta.

Shondan (iie) toivottiin tasaavaan Renaissancen haastavaa luonnetta. Sen ruunikko emä Sherry xx (iiee) oli kenttäratsu, joka teki kaksi varsaansa vasta vanhemmalla iällä. Tomasso K (iiei) oli melko pienikokoinen estehevonen, jota kutsuttiin hevospiireissä Teddyksi sympaattisen, suorastaan halinallemaisen käytöksen takia. Esteradalla se teki kaikkensa ratsastajansa eteen ja fanitapaamisissa ori ilahdutti useita ihailijoita nauttimalla rapsutuksista korvat hörössä. 162-senttisessä Shondassa olikin paljon isänsä piirteitä: pienikokoiset mustat hevoset muistuttivat toisiaan paitsi ulkonäöltään, myös lauhkealta luonteeltaan.

Ransu on emänsä kuudes jälkeläinen. Lumoline (ie) on upeita, laadukkaita varsoja jättänyt allround-tamma, jonka jälkeläiset ovat pärjänneet niin askellaji- kuin estepuolellakin. Ransun kasvattajan mukaan tamma onkin hänen helmensä: kaunis, valkea satuhevonen, jolla on hieno luonne ja onnistuneesti yhdistelty suku. Isän puolella tamman suvussa on enimmäkseen kouluhevosia ja emän suvussa sen sijaan virtaa esteveri.

Lux Lumos (iei) on vaaleanrautias kouluhevonen, jonka liinahtavia jouhia voi vain ihailla. Merkittävämpiä ihailunkohteita hevosessa ovat kuitenkin sen liikkeet, ratsastettavuus ja menestyneet jälkeläiset. Lux Lumos on onnekkaaksi osoittautunut yhdistelmä supertähteä ja tuntematonta tammaa: Kismina (ieie) oli vaatimattomasta suvusta syntynyt pieni punarautias tamma, joka astutettiin yhdellä aikansa suosituimmista jalostusoreista. Lux Lumoksesta tuli lopulta yksi Lockhartin (ieii) eniten mainetta niittäneistä jälkeläisistä, kun se pääsi oikean omistajan käsiin. Se ei ollut kaikilta osin huippusukuinen hevonen, mutta osoitti olevansa omistajansa toiveiden ja arvostuksen väärti.

Chantelle (iee) on kookas mutta hienostunut kimo tamma, joka saattaa vielä vanhoilla päivilläänkin sortua diivailuun ja oikutteluun. Se saanee kuitenkin paljon anteeksi, sillä se on yksi omistajansa huipputammoista. Kourallisen hienoja jälkeläisiä jättänyt estesukuinen tamma polveutuu laadukkaasta emälinjasta. Chanteuse (ieee) jättääkin varjoonsa Joyeux Joen (ieei), joka oli vielä nuori ja ennalta kokeilematon siitosori, kun Chanteuse astutettiin sillä. Joyeux Joen varsoista osa osoittautui hyviksi jalostushevosiksi, mutta kirkkain tähti jäi uupumaan, eikä sen orilinja jatku kovinkaan vahvana. Käyttöhevosina orin jälkeläiset ovat menestyneet kohtalaisesti.

Halcyonen emä Hazelnut Crust (e) kulki pitkän tien, ennen kuin päätyi Englannista Suomeen. Englantilaisesta puoliveritammasta piti tulla huipputason kenttähevonen sen kasvattaneelle Liam Holwoodille, mutta kävi ilmi, ettei tummanpunaruunikon kapasiteetti riittänyt sinne päinkään. Sen hyppy ei riittänyt, minkä lisäksi se arkaili kilpailutilanteita kovasti. Hazel myytiin Saksaan ja sittemmin Suomeen, ja vasta toinen koti Suomessa oli 164-senttisen tamman lopullinen koti. Vaativa B-tasolle saakka koulua kilpaillut ja 110 sentin esteratoja hyppäävä tamma on jättänyt itseään parempia varsoja, ja sen ensimmäinen tammavarsa on jo kantakirjattu II-palkinnolla, kuten Hazel itsekin.
© Lynn

Calling Ivory (ei) on 164 cm korkea englanninpuoliverinen, joka on väritykseltään tummanruunikko. Ori on menestynyt hevonen kenttäkilpailujen parissa ja on kilpaillut ympäri Eurooppaa. Nyt orilta jo löytyy ikää jo sen verran, että se on siirtynyt jalostuskäyttöön sekä pienimuotoiseen ratsastuskouluhevosammattiin kasvattajansa vaimon pienelle ratsastuskoululle. Calling Ivory on luonteeltaan lempeä ori, jonka kanssa on mukava työskennellä. Orista myös hyvin huomaa, että se on nähnyt paljonkin maailmaa. Vaikka ori olikin menestyksekäs, ei ori koskaan ollut kasvattajansa mielihevosia. Kasvattaja kuvailisi oria liian säyseäksi.

Smitten Reference (eii) oli ruunikon värinen ja 169 cm korkea englanninpuoliverinen. Ori oli aikoinaan kasvattajansa suosikki, mutta menehtyi jo nuorella iällä ikävässä trailerionnettomuudessa. Smitten Referenceä voisi kuvailla parilla sanalla: temperamenttinen ja voitontahtoinen. Estekentillä hetken mainettaan luonut ori ylitti esteitä suuri voitontahto silmissään, antamatta ratsastajalleen aikaa virheisiin. Ori syntyi kilpahevoseksi ja kuoli kilpahevosena.

Spell Me Hostage (eie) on musta, 161 cm korkea englanninpuoliverinen. Tamma toimi kenttähevosen virassa suurimman osan iästään, kunnes sen jalka murtui kilparadalla. Kukaan ei uskonut jalan parantuvan, mutta ihmeen kautta jalka oli pian kunnossa. Kilpailukentille tamma ei kuitenkaan enää päässyt vaan se siirtyi jalostuskäyttöön ja sukunsa ansiosta, Spell Me Hostage oli suosittu jalostustamma. Luonteeltaan Spell Me Hostage on rauhallinen, mutta ratsastaessa herkkä ja sellainen, joka ei mitään ilmaiseksi anna.

Copperheart (ee) on kaunis ruunivoikon värinen englanninpuoliveritamma, jolta korkeutta löytyy 167 senttimetrin verran. Yhä kisakentillä kilpailevalta tammalta löytyy tällä hetkellä vain yksi varsa, jonka roolia Hazel pitää yllä. Varsan Copperheart sai hyvin nuorella iällä, joten tamma on vielä loistavassa kilpailuiässä. Copperheart kiertelee lähinnä kuitenkin Iso-Britanniassa koulukentillä kasvattajansa tyttären kisaratsuna. Luonteeltaan Copperheart on miellyttämisenhaluinen, mutta myös vaativa hevonen, joka on hyvä opettaja.

Fresh Rust (eei) on voikon värinen englanninpuoliverinen. Orilta, jota kutsutaan Frediksi, löytyy korkeutta 164 senttimetrin verran ja luonnetta vieläkin enemmän. Se tunnetaan hyvin tulisen luonteensa ansiosta ja hevosena, jonka kanssa ei sovi pelleillä vaan olla tomera ja määrätietoinen. Kisauransa loppupuolella oleva Fred kilpailee estekilpailuissa korkeissa luokissa ja voitontahtoinen hevonen sijoittuu yhä. Kilpailu-uransa ohella Fred on ollut paljonkin jo jalostuskäytössä ja sen jälkeläisiä pyörii ympäri maailmaa.

Take my Gold (eee) on kaunis punaruunikon värinen puoliverinen. Siltä löytyy korkeutta 169 senttimetriä. Luonteeltaan Goldieksi kutsuttu tamma on työntekohaluinen ja ihmisten kanssa hyvin toimeen tuleva. Sen kanssa ei tarvitse stressata oikein mistään. Ratsastuskoulu elämää yhä viettävä vanharouva on pienellä kisaurallaan kilpaillut kouluratsastuksen parissa, jossa se menestyi suhteellisen hyvin, vaikkakaan ei tammasta mitään kuuluisaa hevosta tullut. Elämänsä aikana jälkeläisiä tammalla on teetetty kaksi kappaletta, joista toinen asustelee yhä Englannissa, mutta toinen matkasi tekemään kisauraa USA:han.
© Inna, VRL-05322

Jälkeläiset

Ulkoasu © 2011 Mayflower Layouts / Taulukot © Veikkalay / Muu © VRL-05265 / Virtuaalihevonen