» Virallinen nimi: Daleký Úcta » Kutsumanimi: Dali
» Rotu: Kinskynhevonen » Syntymäaika: 09.09.2009 (8v.)*
» Sukupuoli: Ori » Säkäkorkeus: 174,5 cm
» Väri: Voikko » Omistaja moar (VRL-02324)
» Kasvattaja: R.T. » Rekisterinumero: Ei rek.
» Painotus: Yleispainotus » Koulutustaso: 120cm, VaA
» Saavutukset: 54kpl villiä sijoitusta (27 kpl esteratsastus - 27kpl kouluratsastus)
14kpl alaisia sijoituksia (11kpl KRJ - 3kpl ERJ) -» Kilpailukalenteri!
* Ikääntyy säännöllisen epäsäännöllisesti / virtuaalihevonen

Mamman kultapoju

rakennekuva

Daleký Úcta on kunnioitusta herättävän näköinen ja kokoinen orinretale. Kokoa poitsulle on siunaantunut melkoisesti, mutta lähes 175 senttimetriä korkea otus on varsin lupsakkaa ja helppoa seuraa. Hyvällä ja ystävällisellä kohtelulla, suurella määrällä rapsutuksia sekä ehkä pienellä ripauksella herkkuja siitä saa varmasti hyvän ja loppuikäisen elämänkumppanin.. Kukaan Daliin tutustuneista ei voi väittää muuta kuin sen, että se on todellinen sydäntenmurskaaja hörökorviensa, valkeiden jouhien, pikkuisen pömppömahansa (tätä se ei itse myönnä!) sekä erilaisten örähdysten, mörähdysten ja hörähdysten taitajana. Mikään älykkö se ei kuintenkaan ole, mutta hivenen hömelö olemus tekee siitä vain mielenkiintoisemman!

Poitsuli on todella toimiva ja hyvin koulutettu seuralainen niin koulu -kuin estekentille, ja siitä on myös maastoköpöttelijäksi varmuutensa ja rauhallisuutensa vuoksi. Enemmän Dalin painotuslaji on kuitenkin kouluratsasus, sillä se on todella hieno liidellessään kevyesti kentällä, kuunnellen lähes täydellisesti ratsastajaansa vastaten pieniinkin pyyntöihin. Hevonen on todella herkkä, joten vaikka se kiltti onkin, ei se sovellu ihan kokemattomammille ratsuksi, sillä sillon sen kanssa helposti syntyy pieniä pattitilanteita siinä, kun Dali tottelee ratsastajan vahingossa antamia apuja hieman liiankin hyvin, kuten vaikkapa vaihtamalla askellajia tai tempoa.

Myös esteitä Dali tykkää hypätä, tosin välillä kova vauhti ja nopeat suunnanmuutokset saavat sen hieman ymmälleen, joten kieltojakin saattaa tulla. Varmalla ratsastajalla se on kuitenkin myös varma hevonen, kunhan sille kertoo mitä tehdä. Automaattiori tämä ei todellakaan ole!

Maastoillessa ei ole Dalia voittanutta, se ei säpsähdä tai järkähdäkkään suuremmistakaan asioista, kuten vaikka vastaan tulevista rekoista tai lähes iholle tulevista traktoreista. Peltolaukoista ori todella pitää, ne ovatkin ehkä ainoa paikka missä se meinaa välillä hieman jopa karata lapasesta heitellen ilopukkeja. Mutta miten vaan, kyllä sen kömpelöissä pukeissa pysyy, kunhan ei ota liian vakavasti ja pitää kiinni, niin hauskaa on!

Hoitessa poitsu ottaa rennosti ja nukahtelee, välillä tuntuu että sitä pitäisi jopa hieman herätellä että se ei menisi pitkäkseen rentoutuessaan hieman liikaakin. Mitä kovempi harja ja vahvempi hoitaja, sitä enemmän tämä kinskyori nauttii, se on suorastaan vastustamattoman näköinen kun korvat roikkuu, alahuuli nykii ja lörppyy, ylähuuli venyy ja silmät painuu kiinni.. Sitä jaksaisi puunailla vaikka kokopäivän, eikä Dalilla mitään sitä vastaan olisikaan!
Orin peseminen ei oikeastaan ole vaiketa, kunhan siihen on keksinyt tietyt niksit. Esimerkiksi, sille ei missään nimessä pidä antaa letkua suuhun, vaikka se sitä hamuaisikin, sillä sen jälkeen kaikki on veden vallassa. Sen jälkeen kun Dali on hieman leikkinyt, putoilee vesipisaroita niin tallin seinistä, katosta, ikkunoista, tavaroista -kuin mahdollisesti vihaisista tallitytöistä ja hoitajista. Letkua ei siltä ihan hetkeen saakkaan takaisin, mikäli se sen jostain saa kavioihinsa.. Muuten Dali on varsin mutkaton tapaus hoitaessa, kunhan välillä tykkää hieman revitellä.

sukutaulukuva
Daleký Úcta
s. 09.09.2009, ori
Kinskynhevonen, voikko, 175,5cm
Vaativa A / 120cm
i. Lněné semeno evm
» s. 2005, k.2011
» kinsky, voikko, 158cm
» HeA / 110cm
ii. Lhostejný evm
» s. 2003
» kinsky, voikko, 162cm
ie. Nogajština evm
» s. 2002, k. 2007
» kinsky, voikko, 167cm
e. Krásný evm
» s. 2007
» kinsky, rautias, 168cm
» HeB / 160cm
ei. Xenofobie evm
» s. 2002, k. 2007
» kinsky, rautias, 172cm
ee. Rtěnka evm
» s. 2004, k. 2009
» kinsky, voikko, 159cm

Isä Lněné semeno on melko pieni (158 cm) ori, joka on jättänyt vain kourallisen jälkeläisiä, joista kuitenkin useampi on ainakin käväissyt kisakentillä menestyen. Itse isäori on melko kisaamaton, ja oikeastaan sitä ei ole edes kauhean pitkälle koulutettu (heA), mutta se omaa hienot ja joustavat liikkeet, jotka ovat myös Dalille periytyneet. Väritykseltään Semiksi kutsuttu ori on voikko kuten poikansa, tosin toisin kuin dalilla, on Semillä karvassaan aivan erityinen metallinhohtoinen kiilto.

Emä Krásný oli erittäin kaunis ja helläluonteinen tammaneiti, joka kuitenkin menehtyi jo aivan liian aikaisin traagiseen onnettomuuteen kaatuessaan ratsastajan kanssa esteen sekaan taittaen niskansa. Se oli todella loistava esteillä, tuntui kuin se olisi mennyt esteen kuin esteen yli. Suurella sydämmellä ja selvällä päällä varustettu Kamy ehti antaa maailmalle vain yhden jälkeläisen Dalin, jolla on siis suuret paineet jatkaa emänsä perässä kisakentillä, toisessa lajissa tosin. Tamma oli 168 cm korkea ja väriltään rautias isoilla merkeillä, väri tosin ei periytynyt pojalleen, mutta mistä tietää, kenties pojanpoikiin?

Isänisä Lhostejný oli komea ori, joka periytti jälkeläisilleen hyvää rakennetta ja liikettä koulupuolella. Jälkeläisiä orilla tosin on vain muutamia. Ori itse kilpaili vaativa A-tasolla menestyen, sekä pienempiä esteluokkia. Säkäkorkeudeltaan Lhostejný oli 162m korkea ja väritykseltään voikko. Lhostejnýllä ei ollut mitään merkkejä.

Isänemä Nogajština oli kuvankaunis tamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 167cm. Väritykseltään tamma oli voikko ja sillä oli vasemmassa etujalassaan korkea sukka. Stinaksi kutsuttu tamma ei kilpaillut koskaan korkealla tasolla, vaan oli siitostammana.

Emänisä Xeofobie kilpaili paljon esteitä vaativalla tasolla ja menestyi hyvin. Esteillä ori oli hyvin varma hyppääjä, eikä kieltänyt lähes milloinkaan. Säkäkorkeutta Xenofobiella oli 172cm ja väritykseltään se oli rautias. Emäemä RtSnka oli kuvankaunis tamma, joka kilpaili kenttäratsastuksen parissa ja oli eri osa-alueissa varsin tasainen. Esteillä Rtěnka oli ketterä, koulupuolella hyviin puoliin lukeutuivat lennokkaat ja tahdikkaat askellajit ja maastossa tamma oli todella varma. Säkäkorkeutta Rtěnkalla oli ainoastaan 159cm ja väritykseltään se oli voikko.

Jälkikasvu

t. Unést Krása KNST- s. 07.08.2010 - emä: Brilantní - omistaja: Mallaspuro
o. Dionýs D' Levefre - s. 15.09.2011 - emä: Alzbeta - omistaja: Remedy

Valmennukset

18.07.2010 :
Moar jo ravaili komealla uudella Tšekin tuonnillaan maneesissa kun saavuin paikalle. Huusin moikat ja pyysin ratsukon luokseni kyselläkseni sen taustoja, kuten missä se on vahvimmillaan ja missä se tarvisi vielä harjoitusta. Moar ei osannut vielä paljoa siitä kertoa, joten ajattelin vetää ihan perustreenin jossa hieman taivuteltaisiin ja venyteltäisiin melko rennosti. Koska ori ja moar vaikuttivat jo sopivan lämmenneiltä, komensin heidät käynnissä pienelle pääty-ympyrälle eteeni. Taivuttelimme vuoron perään etusosaa ja takaosaa sisälle ja ulos, Dali näytti taipuvan varsin näppärästi noinkin isoksi kaveriksi. Toistimme saman vielä ravissa, ja sen jälkeen teimme siirtymisiä taivutuksen jälkeen laukkaan, ja laukastasta ravin kautta pysähdykseen. Kaikki sujui varsin mallikkaasti, joten päätimme jättää tältäerää tähän, sillä emme tahtoneet rasittaa Dalia liikaa heti alkuun, sillä se kuitenkin vasta viikko sitten oli taittanut pitkän matkan euroopan poikki. Annoin palautteet ja hyvästelin, jonka lähdeen poistuin ja jätin parivalkajon ravailemaan loppuraveja maneesille.
- Valmentajana Ella K.

21.08.2010 :
Moar ja Dali olivat jo aloittaneet alkukäynnit pitkin ohjin, joten rupesin kasaamaan paria sarjaa ja muutaman pystyn ja okserin. Alkukäynnit oli kävelty ja lämpät lämmitelty aloitettiin itse työnteko. Ei ollut kovinkaan helppoa aluksi. Joko Dali meni aivan liian lujaa tai joko sitten mentiin vähän omia kiemuroita. Muutama kieltäytyminen tuli.
Laskin esteet matalammaksi ja korjasin Moarin istunnan kuntoon. Sitten taas jatkettiin. Dali rupesi pikkuhiljaa tottumaan kovaan vauhtiin ja rupesi ylittämään esteitä kiitettävin tuloksin. Pienet välikäynnit tulivat ja sillä aikaa rakensin 100cm korkuisen radan. Muutama 90cm korkuinen estekin löytyi.
Moar ja Dali menivät radan muutaman kerran läpi kunnes oli aika lopetella siltä päivältä. Ratsukko suoriutui hyvin vaikka ongelmia olikin alussa.
- Valmentajana Anita V.

22.06.2011 :
Valmennus alkoi siitä kun Jimmy ja Daleký Úcta "Dali" tekivät siirtymisiä ravista käyntiin ja toisinpäin. Aluksi Dali ei olisi tahtonut hiljentää ravissa, mutta Jimmy teki sille selväksi, että näin on tehtävä, Dali kuunteli ratsastajaa ja hidasti käyntiin. Siirtymiset onnistuivat kokoajan paremmin, eikä Jimmyn tarvinnut käyttää voimakkaita apuja, vaan pienetkin menivät perille. Dali polki hyvin ravissa alleen ja käytti takapäätään hyvin. Seuraavaksi neuvoin ratsukkoa tekemään ravista pysähdyksiä ja pysähdyksestä suoraan raviin siirtymisiä. Ensimmäisellä pysäytys kerralla Dali ei ollut aivan kuulolla ja se otti pari käynti askelta väliin. Neuvoin Jimmyä tekemään selvemmät puolipidätteet ennen pysähdystä ja seuraavalla yrityksellä Jimmy näin tekikin ja Dali pysähtyi lähes heti ravista.
Seuraava tehtävä oli laukanvaihdot. Neuvoin ratsukkoa vaihtamaan laukan aina kulmassa. Dalille laukanvaihdot eivät olleet ongelma ja se vaihtoikin ne hyvin niskuroimatta. Loppu valmennus kulutettiin niin, että annettiin Dalin ravata loppuravit pitkin ohjin ja Jimmy yritti saada sen rennoksi, joka ei sitten ollut Dalille vaikeata.
- Valmentajana Ficena